Ma ünnepli 40. születésnapját Kerényi Miklós Máté Junior Prima díjas színész, a Budapesti Operettszínház tagja.

Kerényi Miklós Máté Budapesten, 1983. március 15-én született, Kerényi Miklós Gábor rendező, egykori színházigazgató fiaként. Eredetileg Máté Zsolt néven látta meg a napvilágot, a Miklós keresztnevet, nagyapja, Kerényi Miklós György tiszteletére vette fel. Már gyerekként feltűnt musicalekben (Valahol Európában – Szeplős, Elisabeth – gyermek Rudolf, Anna Karenina – Szerjózsa, Miss Saigon, West Side Story), majd drámatagozatos gimnáziumban érettségizett, később pedig felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Egyetem musical tanszakára, ahol 2005-ben végzett. Ezután az Operett Akadémia tagjaként képezte tovább magát, jelenleg pedig a Budapesti Operettszínházban játszik, elsősorban táncos-komikus és musicalszerepeket.

Gömöri András Máté és Kerényi Miklós Máté a Virágot Algernonnak című musicalben (Fotó: Gordon Eszter)

Musicalszerepei közül kiemelkedik a Rómeó és Júlia Benvoliója, az Oltári srácok Juanja, a Szentivánéji álom Puckja, a Szép Nyári Nap – Neoton-musical Öcsije, az Elisabeth Luigi Luchenije, a Ghost Sam Wheatje, a Miss Saigonban pedig két szerepet (Chris/Thuy) is játszott. Operettekben is remekül helyt áll, látható volt többek között a Menyasszonytáncban (Dávid), a Csárdáskirálynőben (Bóni), a Marica grófnőben (Zsupán), a Viktóriában (Rácz Jancsi) és az Ördögölő Józsiás címszerepében. Jelenleg A Pendragon legenda, a Hegedűs a háztetőn, az István, a király, a Jekyll és Hyde, a La Mancha lovagja, a Lili bárónő és a Virágot Algernonnak című előadásokban lép színpadra, valamint rendszeres részvevője a teátrum gálaműsorainak. 2010-ben a Szegedi Szabadtéri Játékokon Woofként is bemutatkozott a Hairben, korábban pedig a kaposvári Csiky Gergely Színházban a West Side Story férfi főszerepét, Tonyt alakította. Európától Ázsiáig számtalan országban turnézott, a hungarikumnak számító magyar operettet népszerűsítve.

2008-ban megkapta a fiatal tehetségeknek járó Marsallbot-díjat, 2010-ben a pályakezdőknek adható Soós Imre-díjat, illetve szintén ebben az évben IX. Lehár Ferenc Nemzetközi Operett Énekversenyen II. helyezést ért el szubrett-buffó kategóriában Ábrahám Gabriellával. 2011-ben az I. Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekverseny karakterénekes kategóriájának győztese lett. 2012-ben Junior Prima díjat kapott.

Kiemelt kép: Kerényi Miklós Máté (Fotó: Várady Nikolett)