Ma ünnepli 60. születésnapját Kerekes József Jászai Mari-díjas színművész, szinkronizáló színész. 

Kerekes József 1962. május 19-én látta meg a napvilágot Budapesten. 1986-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahonnan a Nemzeti Színházhoz szegődött. Ezt követően csatlakozott a József Attila Színházhoz, majd a Budapest Kamaraszínháznál, a Vidám Színpadnál, a Budaörsi Játékszínnél és a Vígszínháznál is játszott. Olyan darabokban találkozhattak vele a nézők, mint az Anna Karenina (Sztyiva), a Három nővér (Kuligin), a Liliom (Hollunderné), Az öreg hölgy látogatása (Polgármester), a Pygmalion (Pickering), a Szeget szeggel (Porkoláb), valamint az Őrült nők ketrece (Georges). 

Murányi Tünde és Kerekes József a Bunburyben (fotó: Karinthy Színház)

A sokoldalú színész azonban nem csupán teátrumokban fordult meg. Láthattuk filmekben (Hamis a baba) és sorozatokban (Tűzvonalban, Munkaügyek, Hacktion, A mi kis falunk) szerepelni, hallhattuk csatornahangként (először az A+-nál, majd a Poén! és M3 adóknál), számos hangjáték és hangosköynv kötődik a nevéhez, de népszerűségét elsősorban szinkronmunkáinak köszönheti.

Jim Carrey, Will Ferrell és Dan Aykroyd magyar hangjaként megszámlálhatatlanul sok alkotáson keresztül szórakoztatta a közönséget. Legismertebb karakterei között tartjuk számon Garfield macskát, Peter Griffint a Family Guy című animációs sorozatból, Kowalskit az A Madagaszkár pingvinjeiből, Cameront a Modern család nevű szituációs komédiából, Szamárt a Shrek szériából és még hosszasan sorolhatnánk a példákat arról, hogy milyen zseniálisan követi le külföldi kollégáit, kelti életre a karaktereket. 

Debreczeny Csaba, Kerekes József és Molnár Áron (fotó: RTL Klub)

Érdemeit 1989-ben Rácz János-díjjal, 1996-ban pedig Jászai Mari-díjjal ismerték el. Több alkalommal (2002-ben, 2003-ban és 2007-ben) is odaítélték neki a VOXCar-díjat a legjobb szinkronért, amit 2010-ben a Story Ötcsillag-díja fejelt meg. Isten éltesse még nagyon sokáig a szinkronkirályt! 

Kiemelt kép: Kerekes József (Fotó: Papageno)