Rendhagyó ismeretterjesztő kötet látott napvilágot az Amigos a Gyerekekért Alapítvány és a Kolibri Kiadó gondozásában: az Egy világraszóló felfedezés első része nyolc különböző országba kalauzolja el az olvasókat. 

Forgács-Fábián Sára, az Amigos megálmodója kilencéves volt, amikor egy évre kórházba került. Azon szerencsések egyike, akinek szerettei mindvégig mellette álltak, és támogatták. Ez sajnos nem adatik meg minden gyereknek. Több, mint tíz évvel később fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy szeretne segíteni a hozzá hasonló beteg gyerekek gyógyulásában. 2014-ben összegyűjtötte 10 barátját és elkezdtek beszélgetni az Amigosról, tervezni ennek megalakulását. Hosszas tervezés és szervezés után, egy évvel később kezdetek el járni a Tűzoltó utcai II. Számú Gyermekklinikára. A terv egyszerű volt: tanulni, játszani, „haverkodni”. Egy jó barát összekötő kapocs a kórházak sokszor idegen, szürke légköre és a külvilág között. Játékkal és nevetéssel könnyebb túljutni a nehézségeken. 2016-ban Amigos alapítvánnyá vált, az év végére már a Szent László Kórház és az I. Számú Gyermekklinika gyerekeinek a gyógyulásában is segíthettek, 2017-ben pedig az Ilka utcai Bethesda Gyermekkórház is „csatlakozott” a csapathoz. A következő években vidékre (Szeged, Debrecen, Szombathely, Pécs) is kiterjed az Amigos-hálózat, és ma már több száz egyetemista vesz részt önkéntesen az alapítvány munkájában.

A gyerekek gyógyulását a világ megismerésével kívánták elősegíteni, és ez adja ennek a könyvnek is az alapját. A kötetben Marci szegődik a kis olvasók útitársául, vele együtt barangolhatják be az Egyesült Királyságot, Olaszországot, Ausztráliát, Ausztriát, Jordániát, Hollandiát, Portugáliát és Kanadát. (A már előkészületben „folytatásban” pedig újabb nyolc ország kerül majd terítékre.) Amellett, hogy sok-sok érdekességeket tudhatunk meg (természetesen nem mindenre kiterjedően, ugyanakkor nem egy információ a felnőttek számára is jelenthet újdonságot), különböző játékos feladatok is segítik a tudás elmélyülését. Így tehát az Egy világra szóló felfedezés egyszerre ismertterjesztő és foglalkoztató kötet is, amihez még egy útlevelet is kapunk – vagyis, ha sikeresen vettük az akadályokat, egy matricával „pecsételhetjük le”, hogy ezeken a fantasztikus helyen is jártunk.

Az Amigók csapata (Fotó: Amigos a Gyerekekért Alapítvány)

Az egyes fejezetek, az országok bemutatása hasonló mintára épül, de mégsem mondható teljesen szokványosnak. Az első oldalon az adott úti cél alapadatait ismerhetjük meg (lakosság, hivatalos nyelv, stb). Ezt követi azonnal egy kulináris, gasztronómiai élvezet, amiből megtudhatjuk, hogy külföldi társaiknál mely ételek számítanak hagyományosnak (nekünk pedig akár különlegesnek). Az egyik legérdekesebb rész a szleng kifejezések bemutatása, különös tekintettel az angol nyelvterületű országok esetében, de bármely más nyelvet is beszéljük esetlegesen, érdekes megfigyelni, hogy bizonyos szavakhoz milyen más jelentéstartam párosul. (Például tudtátok, hogy az AC/DC-t az ausztrálok Acca Daccának, a McDonald’s-ot Macca’s-nak nevezik?) De ugyanilyen élvezetes a hagyományok és az ünnepnapok bemutatása, itt különösen a haza kultúrkörben kevésbé ismert szokások (pl. a jordán) tarthatnak számot nagy érdeklődésre. A képzeletbeli utazás a nevezetességek ismertetésével folytatódik, majd egy történelmi/kulturális gyorstalpalót is kapunk az adott ország legnépszerűbb és legismertebb alakjairól. Zárásként pedig a popkultúrába nyerhetünk betekintést.

Mindegyik részhez nagyjából 7-8 feladat is párosul, amelyek gyakorlatilag teljesen lefedik egy átlagos iskolai foglalkoztatófüzet tartalmát. Akad itt pár- és szókereső, keresztrejtvény, logikai és kutatást igénylő feladvány, képfelismerés, labirintus, kvíz, totó vagy éppen az olyan nyelvtanuláshoz kapcsolódó feladat, mint a magyarra fordított dalszövegek alapján kitalálni az adott sláger címét. A megoldások többsége a kötetben rejlik, így az ismeretterjesztő rész után a gyerekek is könnyen teljesíthetik a feladatokat, egy-két esetben kell csak az internetet segítségül hívni (ezt egy mobiltelefonikon is jelzi nekünk.)

Aki pedig szeretné megtudni, hogyan készült a könyv, hogyan kell használni, az menjen el április 25-én a Mixátba, ahol 19 órától zenés, képes, játékos módon mutatják be a kötetet és az alapítvány munkáját. Az esemény házigazdája Teszári Nóra, a meghívottak között szerepelnek a könyv alkotói, az Amigók és Varsányi Orsolya, akinek a kötet illusztrációt köszönhetjük. A bemutatóra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. A helyszínen a kötet és az Amigos a gyerekekért Alapítvány termékei is megvásárolhatóak lesznek.

Amigos a Gyerekekért Alapítvány: Egy világraszóló felfedezés 1. – Nyelvi kalauz kalandoroknak, Kolibri Kiadó, 192 oldal

Kiemelt kép: Amigos a Gyerekekért Alapítvány: Egy világraszóló felfedezés (Fotó: Kolibri Kiadó)