Idén 29. alkalommal kerül megrendezésre a CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál október 9. és 25. között. Ez alatt a 17 nap alatt a főváros megtelik a kortárs művészetek csodáival: a jazz- és könnyűzenei koncerteken keresztül, tánc-, újcirkusz- és színházi bemutatókon át a képzőművészetekig minden elérhető lesz a nagyközönség számára, és persze továbbra is a fesztivál keretein belül kerül megrendezésre a Budapest Ritmo, az Art Market Budapest és az őszi Margó Irodalmi Fesztivál. 

Ebben az évben többek között a Müpa, a Zeneakadémia, a Budapest Music Center, az Akvárium Klub, az A38 Hajó, a Várkert Bazár, valamint a Trafó Kortárs Művészetek Háza ad otthont az eseményeknek. Ez utóbbi helyszínen kettő rendkívül izgalmas színházi performansznak lehetnek részesei az érdeklődők, ugyanis a Rimini Protokoll, valamint Eirini Sourgiadaki és Rubi Anna párosa érkeznek Budapestre, hogy felejthetetlen élményt nyújtsanak a magyar közönségnek. 

A Trafó épülete (Fotó: Nagy Gergő)

Üdv a fedélzeten! / Trafó Klubterem / alkotók: Eirini Sourgiadaki és Rubi Anna / október 16. 17:00

Eirini Sourgiadaki Németországban kezdte meg tanulmányait szociológia szakon, majd kulturális menedzsment és média szakon mesterizett. Pár év kihagyás után úgy döntött, hogy Svájcba költözik, ahol művészetekből végezte második mester szakát, majd a doktoriját is. Itt, a zürichi tanulmányai során ismerkedett meg Rubi Annával 2015-ben, akivel azóta nemcsak nagyon jó barátok, hanem alkotótársak is. Létrehozták közös formációjukat, amit We work hard on a big, big plan (Keményen dolgozunk egy nagy-nagy terven) névre kereszteltek. Munkásságukat a kísérletezés, valamint az interaktív történetmesélés jellemzi, aminek megvalósításához speciális és újszerű, a közönség aktív részvételére számító formákat használnak. Párosuk azóta számtalan produkciót hozott létre, köztük a Welcome on board! című interaktív előadást is, amellyel most Budapestre látogatnak.  

Üdv a fedélzeten! (Fotó: Trafó)

Az Üdv a fedélzeten! egy hajókirándulás szimulációja, melynek során az utasok távoli, fel nem térképezett tengerek felé veszik az irányt. A nyílt vizet elérve azonban a narrációból, vetítésből, és az utasok mozgásából kialakuló tér változni kezd: a hajót érzetek, emlékek és egyre tágabb asszociációk hálója tölti meg.” – írja a színlap. Az előadás leginkább a nézők képzelőerejének stimulálására törekszik, sok humorral, játékkal, kreatív asszociációs technikákkal. 

A We work hard on a big, big plan produkciója a Trafó nagytermében kialakított képzeletbeli hajójának fedélzetén lesz megtekinthető október 16-án délután 17 órától. Jegyek korlátozott számban kaphatók a CAFé Budapest hivatalos weboldalán

Nachlass – Pièces sans personnes (Hagyaték) / Trafó Nagyterem / alkotók: Stefan Kaegi és Dominic Huber / október 16. 18:00

A Rimini Protokoll egy német színházi csapat, amely 2000-ben alakult meg Helgard Haug, Stefan Kaegi és Daniel Wetzel vezetésével. A három alkotótárs még az egyetemen ismerkedett össze és lettek barátok, azóta pedig együtt dolgoznak, mint írók és rendezők, és nemcsak színházi előadásokon, hanem filmeken és rádiójátékokon is. 

A Rimini Protokollt gyakran az újdokumentalista-színház létrehozóiként emlegeti a szakma. Egy-egy produkciójukat több éves kutatómunka előzi meg, és mindig igyekeznek olyan témákat feldolgozni, amelyek gyökeresen érintik az emberek mindennapjait. Ezért is döntöttek már a kezdetekben úgy, hogy performanszaikban az „élet aktoraival” kívánnak együtt dolgozni, vagyis az átlagemberekkel, a civilekkel, akik vállalják, hogy megosszák és elmeséljék a történeteiket. Az alkotófolyamat során pedig nincs külön író, rendező, dramaturg vagy szerkesztő, hanem minden pozíciót Haug, Kaegi és Wetzel közösen töltenek be, és minden döntést együtt hoznak meg. Ezzel tulajdonképpen a Rimini Protokoll teljesen felszámolta a több száz éves színházi hagyományt, és így a legjelentősebb úttörőjévé vált a színház határainak feszegetésében kísérletező „forradalomnak”. 

Pillanatkép a Nachlass produkcióból (Fotó: Trafó)

A CAFé Budapest keretein belül megrendezésre kerülő Nachlass – mely jelenthet hagyatékot, elengedést, de akár árengedményt is – produkcióhoz is több mint két évig kutattak olyan emberek után, akik tudják, hogy hamarosan meghalnak, vagy már éltek át halálközeli élményt, és ezt szívesen megosztják a nagyérdeművel. Az interaktív performansz során a résztvevők ezeknek az embereknek az életébe tekinthetnek be, ahogyan sorra ellátogatnak hozzájuk.” A szobák, amelyben az előadás játszódik, az alanyok számára meghatározó helyszíneket idézik fel, ahol ők maguk mesélik el történeteiket videókon és más technikai megoldásokon keresztül. „A Nachlass nyolc valós példán keresztül beszél a hagyatékról és arról, hogy az egyéni döntések nyomán hogyan állhat össze közös örökségünk. Mit hagyunk azoknak, akiket szerettünk, és mit a társadalomnak, amelyben éltünk?” 

A Rimini Protokoll lenyűgöző produkciója angol, német és francia nyelven, magyar és angol felirattal a Trafó nagytermében lesz megtekinthető október 16-án este 18 órától. Jegyek még kaphatók a CAFé Budapest hivatalos weboldalán

Kiemelt kép: Rubi Anna (Fotó: Experimentalphoto), Eirini Sourgiadaki (Fotó: MyMuseum), Stefan Kaegi (Fotó: Archyde) és Dominic Huber (Fotó: Schweizer Kulturpreise)