Szeptember 29-én, csütörtökön 18 órakor tartják Pacsika Rudolf Képtelenség című kiállításának megnyitóját a szentendrei MűvészetMalomban. A tárlat vendégeit Lauter Éva igazgatóhelyettes köszönti, a kiállítást Kukorelly Endre író, költő nyitja meg.

A képtelenség és annak természete, különböző megélési lehetősége régóta foglalkoztatja Pacsika Rudolf képzőművészt filozófiai, pszichológiai, tudományos és színtisztán egyéni szempontból is. A képtelenség egyszerűen állandóan jelen van az életünkben, mégis megfoghatatlan és nehezen tetten érhető – épp ezért elképesztően érdekes. Pacsika Rudolf egy sajátos bináris művészeti nyelvi modellt alkotott, amely strukturalista és a posztmodern filozófiai tételekre épül. Művészetében elszakította a vizuális nyelvet a használattól, és mint absztrakt létet próbálja definiálni. A megalkotott vizuális nyelv alapja a szignifikáció, amely kapcsolatot teremt egy bizonyos dolog (jelölt) és egy képlet (jelölő) között. A jelölő és a jelölt közötti reláció Pacsika művészetének nyelvi jele. Rendezi, vagy akár fel is függeszti a „nyelvhasználatok” közötti hagyományos határokat és megszabadítja a tárgy-területet a kanonizáció terhétől. Szűkített retrospektív tárlata munkamódszerébe, gondolkodásába kíván betekintést adni néhány műegyüttes bemutatása keretében.

A kiállítás – amelynek kurátora Prosek Zoltán – december 18-ig látogatható. Október 8-án, szombaton 17 órakor Tatai Erzsébet művészettörténész, november 18-án pedig Hornyik Sándor művészettörténész tart tárlatvezetést a kiállításhoz kapcsolódóan.

Kiemelt kép: Pacsika Rudolf: Aneatizációs szerkezet – részlet (Fotó: Laurie-Anne Estaque)