Szeptember 21-én, a magyar dráma napján új nevet kapott a Pinceszínház utcaszinti kisterme: a korábban Gershwin-teremként ismert játszóhely Keleti István Stúdió néven fut tovább.

Jordán Tamás Molnár Ferenc Kispolgári Samu című írásával köszöntötte a névadó ünnepség résztvevőit, akik között megjelentek Keleti István rokonai, barátai és tisztelői is. Mellettük Keleti István volt tanítványai, Kerekes József és Mácsai Pál is részt vettek a megnyitón, amelyen tiszteletét tette Kuncze Gábor volt belügyminiszter és felesége, valamint Andai Kati színésznő is. Keleti István nélkül a Pinceszínház nem lehetne az, ami: annak a gondolkodásnak és nyitottságnak az alapjait fektette le, amelyet még ma is igyekszik a teátrum életben tartani és tovább vinni. Keleti István több évnyi ottani munka után 1969. január 1-től vált hivatalosan vezetőjévé a Pinceszínháznak, amelyet az épületben működő Kosztolányi Művelődési Otthon részeként hoztak létre. A tisztet egészen 1985 tavaszáig töltötte be. Rendezői és színésznevelői munkásságát a játékosság hitelének, a színpadi helyzet átéltségének igénye jellemezte.

Mácsai Pál egykori tanítványként így idézte meg mesterét: Ha Pista bácsiról kell beszélni, akkor visszaszánkázom a 17. életévembe, amikor gimnazistaként megjelentem itt a Pincében, felvételizni. A viszony Keleti István és szerénységem között máig ugyanolyan maradt. Egy alkalommal azt álmodtam, szorongásos színészálmaim egyikeként, hogy a Pista bácsi visszajött egy főpróbámra. Ott álldogáltunk, színészek, mind, és nagyon emberszámba vett, nem a kamasz voltam, hanem rendező immár, kezet fogtunk. Csakhogy ő 4 méter magas volt, én pedig akkora, amekkora. Ez az álom szépen rajzolja le viszonyunkat. Ő a Mester, én pedig tanítvány.” Keleti számára kiemelten fontos volt, hogy megtanítsa a fiataloknak, tinédzsereknek a közösen, együtt való gondolkodást és alkotást. Eme törekvéseinek tovább vitele a célja, az ő nevét viselő, Keleti István Művészeti Iskolának is, amely diákjai, Kőváry Katalin rendezésében, Kosztolányi Dezső Nyelv és lélek című művéből készült rövid műsorral zárták az átadót.

Mácsai Pál a Keleti István Stúdió névadó ünnepségén (Fotó: Bedics Tünde)

A Pinceszínház legendás amatőr, diákszínjátszó korszakából Magyarország színházi életének megszámlálhatatlanul sok személyisége indult el, került a pályára, alkot, játszik ma is. Többek között Novák Eszter, Gálvölgyi János és Mácsai Pál, mind a mai napig fontos állomásként gondolnak vissza a Pincében töltött éveikre.

A Keleti István Stúdióban látható többek között Ad De Bont a délszláv háború traumáját feldolgozó Mirad, egy fiú Boszniából című darabja, a Csalog Zsolt író szellemisége előtt tisztelgő emlékest, valamint október 24-én a Magyar Színházi Társaság Csináljunk színházat című beszélgetés-sorozatának következő alkalma.

Kiemelt kép: Sztarenki Pál a Keleti István Stúdió névadó ünnepségén (Fotó: Bedics Tünde)