Ma ünnepli 90. születésnapján Keleti Éva, Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfus, érdemes és kiváló művész.

Keleti Éva 1931. augusztus 18-én született Budapesten, zsidó vallású polgári családban, amely 1936-ban kikeresztelkedett, így a kislány katolikus nevelést kapott az iskolában. Ennek ellenére édesapja munkaszolgálatra került, őt édesanyjával pedig a téglagyárba vezényelték, de a deportálás elől megmenekült. 1949-ben érettségizett a Veres Pálné utcai leánygimnáziumban, ezt követően az ELTE Természettudományi Karán tanult tovább fizika-kémia szakon.

Két évvel később otthagyta az egyetemet és a Magyar Fotónál helyezkedett el, miközben elvégezte a riportertanfolyamot Vadas Ernő és Langer Klára tanítványaként. 1976-ig maradt első munkahelyén, ekkor váltott, az Új Tükör fotóriportere, képszerkesztője, főszerkesztő helyettese, majd a Színházi Élet képszerkesztője lett. 1991-92 között a HT Press sajtóügynökség fotós főszerkesztője, 1993-tól a Ferenczy Europress vezető munkatársa lett. Több alkalommal felkérték a Interpress és a Photo World Press zsűrijének, sőt, 1976-ban Indiában is tanított sajtófotózást.

Keleti Éva egyik legismertebb táncfotója (Fotó: Keleti Éva)

Balerina szeretett volna lenni, ám rossz adottságai miatt – kőkemény izomzatú és merev csontozatú kamasz volt – lemondott erről a pályáról. A tánc szeretetéről azonban nem, így kezdte el fotózni a táncosokat, többek között a Magyar Állami Operaház Balettegyüttesét, a Pécsi Balettet, a Győri Balettet, és a hazánkba látogató külföldi társulatok művészeit. Már a hatvanas években iskolát teremtett a színházi fényképezésben. Képei a hazai színháztörténet közelmúltjának kiemelkedő előadásait, nagyszerű művészegyéniségek különleges pillanatait örökítették meg.

Úgy döntött, hatvanéves korában abbahagyja a fotózást, ezt követően könyveket szerkesztett, híres fotósok hagyatékának ápolásán dolgozott, illetve sokat tett a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum fennmaradásáért. 2019-ben, 88 éves korában, közel 30 évnyi szünetet követően újra fotózni kezdett, ezúttal modern eszközket használva. Hat évtizedes életművét a Műcsarnok 2019 végén az Élet/Kép című retrospektív kiállítás keretében mutatta be, ahol gyakran egymás mellé kerültek a kor legnevesebb színművészeinek egykoron, és a tárlat megnyitását megelőző időszakban készített fotográfiái.

Keleti Éva az Élet/Kép kiállításon (Fotó: Bruzák Noémi)

Munkásságát 1975-ben Balázs Béla díjjal ismerték el, 1987-ben Érdemes művész lett. 1997-ben megkapta az Arany Tulipán-díjat, 1999-ben a Magyar Fotóművészek Szövetségének Életmű-díját, 2000-ben a Magyar Művészerért-díjat. 2002-ben A Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki, 2005-ben vehette át a Táncsics Mihály-díjat, 2007-ben pedig az Aranytollat. 2008-ban ítélték neki oda a Prima Primissima díjat, 2011-ben a Táncsics Alapítvány életműdíját, 2013-ban lett Kiváló művész. 2014-ben kapta a Harsányi Zsolt díjat, melyet három évvel később a Kossuth-díj követett, ugyanebben az évben ítélték neki oda a Radnóti Miklós antirasszista díjat is. 2019-ben a Budapestért díjat is átvehette.

Kiemelt kép: Keleti Éva (Fotó: Bodnár Patrícia)