A Zsámbéki Romtemplom ad otthont a Zsámbéki Nyári Színház idei első előadásnak, amelyben Arvo Pärt hegedűjátékai és gondolatai kelnek életre Kelemen Barnabás hegedűművész és Vecsei H. Miklós színművész előadásában. Folytatódik a Kedves Zsámbék! zenés irodalmi felolvasószínház-sorozat Seres Tamás rendezésében.

A programok között szerepel Lackfi János Jóéjtpuszi című könyvének és előadásának bemutatója Szirtes Edina Mókussal és Vecsei H. Miklóssal. Dés László Dalok egy zongorával című estjén a zeneszerzői alkotás folyamatába pillanthatnak be a nézők, Csoóri Sándor életművéből pedig Frimmel Jakab, Kiss Flóra, Mihalik Ábel, Novai Gábor és Vecsei H. Miklós ifjabb Vidnyánszky Attila segítségével mutatnak be koncertszínházi előadást. Befogad és kitaszít a világ címmel érkezik Mácsai Pál és Huzella Péter Villon-estje Zsámbékra, Berecz András és fia, Berecz István az Apja-fia című műsorával lépnek színpadra. Beck Zoltán Gyereknek bátor című szerzői estjén lesz látható, és közös produkcióval lépnek fel Lackfi Dorottya, Lackfi János és Sinha Róbert. Júliusban A Rózsavölgyi Szalon előadása, A két pápa tekinthető meg Vecsei H. Miklós rendezésében, Lukács Sándor és Jordán Tamás főszereplésével.

Kollár-Klemencz László Farkas Róbert hegedűművésszel, a Budapest Bár vezetőjével és Dargay Marcell zongoraművésszel, a Katona József Színház állandó zeneszerzőjével együtt készítette el Zabolátlan lovaim című produkcióját, ahol különleges hangulatvilággal idéznek meg emblematikus magyar és külföldi dalokat, köztük Kollár saját szerzeményeit is. A Péterfy-Novák Éva Egyasszony című könyvéből készült monodráma Tenki Rékával főszereplésével látható Paczolay Béla rendezésében, Szarvas József a Pustol a hó, avagy könnyű neked, Szarvas Józsi című önálló estjét adja elő, és két előadással jelen lesz Fabók Mancsi Bábszínháza is, valamint fellép a Platon Karataev zenei társulat. A színpad idei ősbemutatóját augusztusban tartják Szent Imre élete címmel.

Kiemelt kép: Vecsei H. Miklós és Kelemen Barnabás (Fotó: Facebook / Zsámbéki Nyári Színház)