Új játszóhelyet avat holnap este az Orlai Produkciós Iroda: a Rumbach utcai zsinagógában debütál Didier Caron Hamis hang című kamaradrámája, amelyet Ujj Mészáros Károly rendezésében, Nagy Dániel Viktor és Vasvári Csaba főszereplésével láthatnak a nézők.

A kortárs francia szerző 2017-ben bemutatott műve fojtogató pszichothrillerből krimibe illő fordulatokkal, egy óramű pontosságával vált át sajátos bosszúdrámává, amelynek hátterében európai történelmünk legsötétebb időszaka sejlik fel.

Az esti koncert után H. P. Miller, a Genfi Szimfonikusok maximalista karmestere fáradtan ér öltözőjébe, zenekara gyenge játéka miatt bosszankodva. Sokáig már nem kell vesződnie féltehetségű zenészeivel, mivel elnyerte a Berlini Filharmonikusok vezetőkarmesteri állását. A világhírre vágyó zenész ajtaján egy különös belga úr, Leon Dinkel kopogtat. A titokzatos rajongó kitartó precizitással, lépésről lépésre fosztja meg Millert nagyratörő álmaitól, szétszedve és elemeire bontva a karmester egoját és önbecsülését. A feszült, óramű pontosságú kamaradarab krimibe illő fordulatai töretlen sikerrel kápráztatják el a párizsi közönséget és kritikusokat – olvashatjuk az előadás színlapján.

Ujj Mészáros Károly, a nagy sikerű Liza, a rókatündért is jegyző rendező nem először „kirándul” a színház világában, a mostani próbafolyamat azonban számára is különleges volt: a két színművésszel közösen bontották elemeire a darabot, amelynek 32 mikrofordulata garantálja, hogy a nézők feszültséggel teli pillanatokat élhetnek át – amit tudni vélnek, az is egyetlen másodperc alatt felülíródhat.

„A Hamis hangot a legnehezebb munkafolyamatnak tartom, amiben eddigi pályám során dolgoztam” – mondta egy interjúban Nagy Dániel Viktor, a Léon Dinkel karakterét megformáló Junior Prima díjas színművész. A két szereplő koncentrált összjátékából megszülető dráma rétegeit, karakterei múltját és jelenét még tovább sűrítő díszlet – Fekete Anna munkája – a nemrég felújított, régi fényében ragyogó Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga különös reflexióval bíró terében még inkább életre kel. Így a kedd esti premier nézői igazán különleges élményre számíthatnak az Orlai Produkciós Iroda jóvoltából!

Kiemelt kép: Vasvári Csaba és Nagy Dániel Viktor (Fotó: Takács Attila)