Szeptember 21-én, 21 órától Katona József Bánk bán című drámája lesz látható az M5 csatornán a Békéscsabai Jókai Színház előadásában, amely a Thália Színházba vendégjátékként vitte el a darabot.

Katona József klasszikusának korszerűsített változatában a József Attila-díjas Zalán Tibor dramaturg és Szabó K. István rendező sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek az emberi kapcsolatokra és viszonyokra. „Aktualizálás helyett korszerűsítenek az alkotók, amit az idő kirágott a darab szövetéből, azt kivágják vagy megfoldozzák, az erős drámai vonalakat még jobban kiemelik, az elhagyható mozzanatokat pedig könyörtelenül el fogják hagyni. Huszonegyedik század eleji Bánk bán formálódik a műhelyükben, amely megtartja a Katona József-i szándékokat és üzeneteket, de mozgékonyabbá, zsigeribben átélhetővé teszi őket a mai kor számára” – ismerteti a hivatalos szinopszis. 

A főbb szerepekben többek között Bartus Gyula (Petúr bán, a bihari főispán), Csomós Lajos (Myska bán, a királyok nevelője), Czitor Attila (Ottó, merani herceg, Gertrudis testvéröccse), Demeter Albert Péter (Bánk bán), Demeter András (Bánk bán), Földesi Ágnes (Melinda, a felesége), Jancsik Ferenc (Tiborc), Katkó Ferenc (Simon bán, Melinda bátyja), Kovács Edit (Gertrudis, a királyné), Liszi Melinda (Bendeleiben Izidóra, thüringiai lány), Mészáros Mihály (Mikhál bán, melinda bátyja), Prestis Tamás (II. Endre, a magyarok királya) és Tege Antal (Biberach, egy lézengő ritter) látható. 

A tévéfelvétel vezető operatőre Vecsernyés János, rendezője Márton István volt.

Kiemelt kép: Jelenet a Bánk bán című előadásból (Fotó: A-TEAM/Békéscsabai Jókai Színház)