Ma ünnepli 95. születésnapját Kassai Ilona Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő.

Kassai Ilona 1928. július 8-án született Szegeden Hiller Ilona néven, első házassága után tartotta meg a Kassai vezetéknevet. Már fiatalon is színészi pályára készült, 1949-ben elsőre felvették a Színművészeti Főiskolára, de megijedt a nagyvárosi élettől, így visszatért Szegedre. Még ugyanebben az évben az utazó Állami Bányász Színházhoz szegődött, majd alapítótagja lett az Állami Faluszínháznak, későbbi nevén az Állami Déryné Színháznak. 1976-tól a Budapesti Gyermekszínház (Arany János Színház) tagja volt.

Kiskorától primadonnának készült, mégis drámai színésznő lett. Első komolyabb prózai szerepe Balzac Grandet kisasszonyának címszerepe volt 1954-ből, amit számos klasszikus drámai alak megformálása követett: Melinda a Bánk bánból, Desdemona az Othellóból, Antigoné Szophoklész művéből, vagy Lujza, később pedig Lady Milford Schiller Ármány és szerelem című művéből.

A kamera előtt is tevékeny volt pályafutása 70 éve alatt, játszott a Sikátor, a Harmadik nekifutás vagy Az írógép című játékfilmekben, és ő volt Terike a Szomszédok című sorozatban. Szinkronszínészként is ismeri az egész ország a hangját, rendszeresen kölcsönzi a magyar szavakat Maggie Smithnek, akár mint McGalagony professzor a Harry Potter-filmekben, vagy Angela Lansbury-nek, mint Jessica Fletcher a Gyilkos sorokban.

1961-ben Jászai Mari-díjjal, 1963-ban Kossuth-díjjal jutalmazták, sokáig ő volt a legfiatalabb Kossuth-díjas színésznő, mivel az elismerés átvételekor nem volt még 35 éves. Többször házasodott, Zana Józseffel egy gyermekük született, Zana Zoltán, aki Ganxsta Zolee művésznéven vált ismertté.

Kiemelt kép: Kassai Ilona (Fotó: Tuba Zoltán)