Június 2-án lett volna 100 éves a Kossuth-díjas magyar író, drámaíró, dramaturg. A jeles évforduló alkalmából két egyfelvonásos darabot tűz műsorra a Kecskeméti Nemzeti Színház és a Karinthy Színház közös együttműködésben.

A Gellérthegyi álmokat és a Dunakanyart tekintheti majd meg a közönség. A rendező Nagy Viktor, Nádasdy Kálmán- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész lesz, akinek nevéhez számtalan zenés és prózai produkció sikere köthető országszerte, valamint visszatérő alkotója a Kecskeméti Nemzeti Színháznak.

A világsikerré vált Gellérthegyi álmokban egy szökött katona és egy üldözött lány találkozásának válunk szemlélőivé. A két idegen az ostrom alatti Budapest romos gellérthegyi villájában botlik egymásba. Miközben félnek a kinti történésektől, egymástól is tartanak, de a helyzetből nincs kiút, tovább nem állhatnak. Ebben a különös közegben lassan szerelem bontakozik ki a két fiatal között, akik közösen építgetett fantáziavilágukba menekülnek. Mialatt rommá lövik a várost, megismerjük a két sorsot, a két embert, bujkálásuk okait, vágyaikat, terveiket, valamint szemtanúi lehetünk egymáshoz fűződő ambivalens érzéseik hullámzásának. Az előadásban a Kaposvári Egyetemen frissen végzett színművészeket, Szabó Dorottyát és Varga-Huszti Mátét láthatják majd a nézők. A Dunakanyarban ugyancsak egy véletlenszerű találkozást követhetünk nyomon. A Dunakanyar egyik presszójába betoppan egy férfi kávézni. A forró fekete ital elfogyasztása közben beszélgetés formálódik a Vendég és a Kávéfőző között. Hogyan alakul tovább az este? Meddig halad párhuzamosan a két életút? Hajdú Melinda és Aradi Imre, a Kecskeméti Nemzeti Színház társulati tagjai tolmácsolásában megtudjuk.

Szente Vajk, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház főrendezője kezdeményezte a különleges együttműködést a két teátrum között, hogy méltóképp tiszteleghessenek a híres Karinthy-dinasztia különleges tehetségű tagjának írói nagysága előtt. A két egyfelvonásos darab premierjét a kecskeméti Ruszt József Stúdiószínházban tartják, év végéig itt tekinthető majd meg az előadás. 2022 januárjától pedig a budapesti Karinthy Színház szolgál a produkció otthonául.

Kiemelt kép: Bakos-Kiss Gábor, a Karinthy Színház igazgatója (Fotó: Karinthy Színház)