Kedden jelent meg a POKET Zsebkönyvek legújabb kötete, Barátság négy fal között címmel, amelyben ötven karanténtörténetet ismerhetnek meg az olvasók.

Tavasszal kezdődött meg a POKET és az Amigos a gyerekekért Alapítvány együttműködése, melynek keretén belül pályázatot hirdettek meg fiatalok számára, amiben arra kérték őket, hogy írjanak a #maradjotthon érzésről, és személyes élményeikről, hogy hogyan élték meg a karantént. „A POKET-tel való együttműködésünkben zseniálisnak tartom, hogy két közösségen alapuló csapat tudott összefogni, hogy megmozgassuk a környezetünket, a gondolkodó és érző embereket. Rávilágítottunk, hogy a COVID-időkben sokan hasonló helyzetben voltunk, mint a kórházban gyógyuló gyerekek.” – nyilatkozta Forgács-Fábián Sára, Az Amigos a gyerekekért Alapítvány életre hívója, az együttműködés kapcsán. A felhívásra közel 500 pályamű érkezett be, amelyek közül Ott Anna, Zoltán Áron, Vecsei H. Miklós, Mécs Anna, Forgács Péter és Forgács-Fábián Sára zsűritagok választották ki azt az ötvenet, amelyek most bekerülhettek a válogatásba. Az írások egytől egyig remekül tükrözik a karantén nehézségeit és egyben egyedülálló korrajzot is adnak a tavaszi időszakról.

A POKET Zsebkönyvek és az Amigos Alapítvány közös kötete (Fotó: POKET Zsebkönyvek)

A kötetet az Amigos programban résztvevő önkéntes egyetemisták és gyerekek rajzai díszítik, akik az alapítványtól kapott tableteken készítették el illusztrációikat. A zsűri kedvenc történetei QR-kódot is kaptak, amelyet beolvasva az adott írást Zoltán Áron színművész felolvasásában lehet meghallgatni, aki a kiadvány nagykövete is egyben. Az utolsó oldalak pedig csupán egy címet kaptak: „Az én karantén naplóm” rész az olvasóknak lett meghagyva, azzal a szándékkal, hogy az üres lapokra mindenki megrajzolja vagy leírja saját karanténtörténetét, hogy ezzel teljessé válhasson a kötet. „Azt gondolom, hogy az írás az életünk részévé kell váljon. Reggel le kéne írni az álmainkat, napközben a szép metaforákat és a jó gondolatokat, este pedig összegeznünk kellene az érzelmeinket. Minden emberben kialakulhatna így a saját költészete. És hasonlóan gondolkodom az olvasás és a fantázia kapcsolatáról is.” – mondta Vecsei H. Miklós színművész, a POKET megalapítója.

Bár jelen körülmények között élőben nem tud megvalósulni a kötet bemutatója, online formában mégis össze szeretnék hozni a POKET közösséget egy estére, hogy együtt avassák fel az új könyvet. Az esemény november 20-án este 20 órakor lesz Zoltán Áronnal moderálásával, amelyen részt vesznek a zsűri tagjai is, akik többek között a pályamunkák kiválasztásának folyamatáról és élményeiről is be fognak számolni. További információkról az alapítvány Facebook oldalán lehet olvasni.

Kiemelt kép: A POKET és az Amigos Alapítvány csapata, valamint Zoltán Áron (Fotó: POKET Zsebkönyvek)