2012-ben jelent meg az Így szerettek ők, Nyáry Krisztián magyar irodalmi szerelmeskönyve, melyet nem csak egy második rész, hanem további ismeretterjesztő kötetek követtek, és az író újabb valós sorsokat tárt az olvasói elé. Ezeket a regényes, szép vagy éppen megrázó történeteket sokáig csak olvashattuk, pár éve azonban már több színház is felvett a repertoárjába olyan előadásokat, melyek Nyáry műveire építenek.

Az Átriumban látható az Így szerettek ők című felolvasószínházi előadássorozat, melyben mások mellett Alföldi Róbert, Kőszegi Ákos, Herczeg Adrienn és Parti Nóra tolmácsolásában nyerhetünk bepillantást a legnagyobb magyar költők, Ady Endre, József Attila vagy éppen Kosztolányi Dezső szerelmi életébe. 2017 év végén Így viszik át címmel mutatott be saját előadást a Mozsár Műhely, melyben szintén Nyáry Krisztián történeteit alapul véve Döbrösi Laura, Bakonyi Alexa és Mohai Tamás előadásában kelnek életre nagy íróink elfeledett naplóbejegyzései, levelezései.

Az előadás logója (fotó: Hatszín Teátrum)

2018 decemberében pedig egy újabb felolvasószínházi sorozat indul, melyben ezúttal nem a szerelem lesz a középpontban. Nyáry Krisztián és Réczei Tamás összeállításában, eredeti dokumentumok alapján készül az Így játszottak ők, melynek bemutatója december 14-én lesz a Hatszín Teátrumban. A romantika helyett a számkivetettség kerül a fókuszba, az előadásokban olyan nagy művészek életét mutatják be, akik nem csak a színpadon jutottak börtönbe. Jávor Pál, Fedák Sári, Páger Antal vagy például Darvas Lili, mindannyian céltáblái lettek egy-egy politikai fordulatnak. Hogyan élték ezt meg? Mit írtak róluk az újságok? És mit írtak ők maguk? Legelső alkalommal Karády Katalin történetét láthatja a közönség.ö