A Magyar Állami Operaház vezető szólistáinak önkéntes közreműködésével forgatott karácsonyi videóklipet Adolphe Adam Cantique de Noël (O Holy Night) című karácsonyi dalára, aminek apropóján játékra is hívja közönségét. 

Adolphe Adam francia zeneszerző 1847-ben írt karácsonyi dalának számos feldolgozása készült az elmúlt több mint 150 évben. A Magyar Állami Operaház most az ünnep alkalmából tette közzé saját változatát, amit Kovács Zoltán, a Djabe korábbi billentyűse hangszerelt, magyar szövegét pedig Ókovács Szilveszter, az intézmény főigazgatója készítette az alkalomra. Az Eiffel Műhelyház Fricsay stúdiójában rögzített felvételen az Opera tizenhét kamaraművésze – Balga Gabriella, Boncsér Gergely, Fekete Attila, Gál Erika, Haja Zsolt, Kolonits Klára, Komlósi Ildikó, Kovácsházi István, László Boldizsár, Létay-Kiss Gabriella, Palerdi András, Pasztircsák Polina, Rálik Szilvia, Sáfár Orsolya, Sümegi Eszter, Szvétek László és Váradi Zita – valamint Abebe-Ayeye Rafael az Opera Gyermekkar, Pásztor Lili Boróka pedig a Magyar Nemzeti Balettintézet képviseletében énekel szólót. A felvételen a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara működött közre Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényletével, és képviseltették magukat a Magyar Nemzeti Balett művészei és az Opera Adminisztráció munkatársai is. A zenés kisfilmet, ami az Eiffel Műhelyház mellett a felújítás alatt álló Operaházba is betekintést enged, Czeglédi Zsombor rendezte.

A videóklip megjelentetésével párhuzamosan játékra is invitálják az arra fogékony közönséget. Azok, akik az Opera honlapján közzétett zenei anyag és kotta felhasználásával maguk is feléneklik Adolphe Adam karácsonyi dalának új változatát, és annak hang- vagy videófelvételét a közreműködők megjelölésével 2022. január 3-ig elküldik a jatek@opera.hu e-mail-címre, esélyt kapnak arra, hogy részt vegyenek egy előadás nyilvános főpróbáján a márciusban megnyíló Operaházban. A legjobb produkciókat az Opera vezetése választja ki, az eredményhirdetésre január 6-án kerül sor az Opera Facebook-oldalán. A játékosokat arra kérik, hogy a tárgyban tüntessék fel az „opera karácsonyi dal” jeligét.

Sarkissova Karina (Mária hercegnő) és Leblanc Gergely (Diótörő) A diótörő című balettben (fotó: Nagy Attila)

Az Opera további karácsonyi ajándéka, hogy a tavalyi nagy siker után december 24. 16:00 óra és 2021. december 26. éjfél között idén is elérhetővé teszi A diótörő balettprodukció 2016-ban az Operaházban rögzített felvételét. Wayne Eagling és Solymosi Tamás Csajkovszkij zenéjére készített koreográfiájában a főszerepeket Leblanc Gergely (Unokaöcs / Diótörő / Herceg), Sarkissova Karina (Mária hercegnő), Komarov Alekszandr (Drosselmeier) és Radziush Mikalai (Egérkirály) láthatók. A Vavrinecz Beáta díszleteivel és Rományi Nóra jelmezeivel látható produkcióban közreműködnek a Magyar Nemzeti Balett művészei, a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei, valamint a Magyar Állami Operaház Zenekara és Gyermekkara (karvezető Hajzer Nikolett), vezényel Déri András.

Kiemelt kép: Pillanatkép az Opera karácsonyi klipjének felvételéről (Fotó: Berecz Valter)