A 2020-as karácsony számos okból rendhagyó, hiszen a járványhelyzet miatt sokaknak nincs módja a családjával tölteni az ünnepeket, mint ahogy idén a kulturális élet szereplői sem tudtak személyesen szólni közönségükhöz. Ám a legtöbb teátrum társulatát és a független alkotóközösségeket ez sem gátolta meg abban, hogy legalább videón keresztül üzenjenek a nézőknek. Mi pedig összeszedtük a számunkra legkedvesebb kisfilmeket.

Vígszínház

Juhász Gyula Karácsony felé című versét Mester Dávid, a teátrum állandó zeneszerzője zenésítette meg, a Vígszínház 43 színművésze és a 33 fős zenekarának közreműködésével pedig ünnepi videó készült belőle.

Song Factory Budapest

A Song Factory Budapest tagjai tavaly számos karácsonyi koncertet adtak több fővárosi helyszínen, ám idén a fiatalokból álló kórus is az online térbe kényszerült. Ezúttal a Bagossy Brothers Company Esti Ének című dalának Hetei-Bakó Benedek karvezető által jegyzett átiratának dallamai hangzanak fel videójukban, amelyben a tagok rendhagyó módon zongorán, hegedűn, ukulelén, ír fuvolán, gitáron, basszusgitáron és dobon kísérik saját magukat.

Nemzeti Kulturális Alap

Az NKA idei karácsonyi üzenetét egy ősi magyar betlehemes népdalfeldolgozás és egy filozofikus, adventi Pilinszky idézet közös szövetén keresztül fogalmazta meg: „Jászlad előtt áldunk Téged, oh adj nékünk békességet”. A videóban közreműködik Annus Réka, Fehér Elemér, Fischl Mónika, Fürjes Anna Csenge, Gubik Petra, Herczku Ági, Lakatos Mónika, Nagy Bogi, Zséda és a Szent Efrém Férfikar, Pilinszky János „a várakozás szentségéről” írt gondolatait előadja: Molnár Piroska. Zenészek: Salamon Beáta, Szesztay Dávid és Szokolay Dongó Balázs.

Szentendre

A Szentendrei Rendészeti Igazgatóság és a Szentendrei Kulturális Központ munkatársai mintegy 2000 mécsest gyújtottak meg és kiraktak belőlük egy betlehemi csillagot a Templomdombon, melynek különlegessége, hogy a betlehemi Születés Templomából érkezett hozzá a békeláng.

Nemzeti Színház

A Nemzeti Színház társulata Adventi Asztal című, négy héten át tartó műsorával közös gyertyagyújtásra invitálta nézőit, melyet megelőzően a színművészek egy-egy személyes történettel, az ünnephez kapcsoló tárgyakkal érkeztek a stúdióba, ahol a házigazda, Berecz András fogadta őket. December 20-án, advent utolsó vasárnapján az alkotóközösség tagjai közösen gyújtották meg a negyedik, a „szeretet” gyertyáját.

Párbeszéd Háza

A Párbeszéd Háza karácsonyi üzenetéhez 24 színművészt kért fel, akik Sajgó Szabolcs, az intézmény vezetője, jezsuita szerzetes szerint azt a fajta sokszínűséget képviselik, amelyben minden szín érték, amelyben minden szín léte a teljességet szolgálja. A videóban elhangzanak József Attila, Juhász Gyula, Babits Mihály, Ady Endre és Kosztolányi Dezső válogatott versei, többek között Trill Zsolt, Szűcs Nelli, Rudolf Péter, Stohl András, Pokorny Lia és Vecsei H. Miklós előadásában.

Kiemelt kép: Ács Eszter és Berecz András a Nemzeti Színház Adventi Asztal című műsorában (Fotó: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)