December 25-én vetíti az M5 televíziós csatorna az idén a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon debütált Magyar Mise – Új Magyar Rapszódia című előadást.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad egy harminc évvel ezelőtti ősbemutatója tért vissza a sziget fái közé 2019-ben. A Tolcsvay testvérek Magyar Mise című, Európa-szerte népszerűvé vált zenei kuriózuma mellett egy új nagyszabású produkció is készült a nemzeti ünnepre: Tolcsvay László szimfonikus zenekarra komponált műve, az Új Magyar Rapszódia, kimondottan augusztus 20. alkalmából született. A darab a mai gyorsan változó világra, benne Magyarországra rezonáló muzsikája csapongó és sokféle, hol melankolikusan töprengő, hol szenvedélyes vagy heroikus, a hirtelen váltásoktól sem mentes érzéseket tükröz. Tolcsvay László új művét a tehetséges, fiatal zeneszerző, Ott Rezső hangszerelte, a Magyar Állami Operaház Zenekarát Kocsár Balázs vezényelte.

A Magyar Mise zeneileg rendkívül sokrétű, a rock-, a szimfonikus- és a népzenét ötvöző oratórium, melynek előadásaiban a Muzsikás Együttestől Vikidál Gyulán át Pitti Katalinig, a hazai zenei élet minden műfajának nagyjai dolgoztak. Az unikális zenei anyag és annak rendhagyó megvalósítása nemcsak itthon aratott sikert: turné keretében járta végig Németországot Dortmundtól Münchenen át Aachenig, ahol a legnagyobb templomokban és neves koncerttermek színpadain adták elő. Ősbemutatója 1987. július 12- én, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon volt Novák Ferenc koreográfiájával, Csikós Attila díszletében, Koltay Gábor rendezésében. A 2019-es produkcióban Miklósa Erika, Janicsák Veca, Sándor Péter, Szemenyei János, Gábor Géza mellett a Magyar Állami Operaház Zenekara és Kórusa, valamint Tolcsvay László rock együttese, és a Tiszta Forrás Zenekar működött közre Werner Gábor vezénylésével.

A Magyar Mise – Új Magyar Rapszódia december 25-én, 22:15 órai kezdettel lesz látható az M5 csatornán.

Kiemelt kép: Janicsák Veca, Miklósa Erika és Sándor Péter (fotó: Éder Vera)