Alföldi Róberttel, Fodor Tamással, Székely Krisztával, Vidovszky Györggyel, Bodor Johannával, Tompa Andreával és a színházi szakma megannyi meghatározó alkotójával kezdett szeptember 1-jén kampányba a Színházi Kritikusok Céhe az utolsó független szakmai díj jövőjéért. Eddig közel másfélmillió forintnyi adományt gyűlt össze, a cél az utolsó tisztán színházszakmai díj, a Színikritikusok díja jövőjének biztosítása.

A Színikritikusok díját először az 1979/80-as évadban adták át. Azóta rendszerek jöttek, mentek, visszatértek, a díj azonban megmaradt szigorúan politikamentes, értékelvű, szakmai alapokon nyugvó elismerésnek. Ilyen díjból mostanra csak ez az egy maradt hazánkban, ám megléte és hosszútávú fenntarthatósága ennek sem biztosított. A Színházi Kritikusok Céhe rendkívül fontosnak tartja, hogy a következő években is át tudja adni a díjat – követeik ehhez gyűjtenek az Új nap, új remények című kampányban adományokat. A színikritikusok „azért díjaznak, mert a te előadásodon kívül láttak még száz másikat, és mégis téged tartanak a legérdemesebbnek, nem pedig azért, mert egy befolyásos és arrogáns bácsi azt mondta, hogy neked kell adni azt a szobrocskát” – fejtette ki véleményét Székely Csaba drámaíró, a Színházi Kritikusok Céhe adománygyűjtő kampányának egyik nagykövete.

A Szeredi Sára által tervezett Színikritikusok díja (Fotó: Színházi Kritikusok Céhe)

A több évtizedes múltra visszatekintő, mintegy ötven tagból álló Céh alapítása óta a politikától független szervezet. Működését tagdíjakból és adományokból fedezik, állami támogatásuk nincsen (idén a Fővárosi Önkormányzattól nyertek támogatást), és miután korábban éveken át hiába próbálkoztak az állami kultúratámogatásból forráshoz jutni, új megoldásokat keresnek.

A Színikritikusok díját 2009 óta a közönség számára is nyitott nagyszabású gálaesten adják át, amelynek megrendezése, a díjak és a minden évben átadott életműdíj elkészítése jelentős költségei vannak: a Céh azon dolgozik, hogy a díjátadó a jövőben is megtartható legyen. Az adománygyűjtő kampányhoz nagykövetként Alföldi Róbert, Béres Attila, Bodor Johanna, Fodor Tamás, Hoffer Károly, Kelemen Kristóf, Kiss Ágnes, Koch Andrea, Kovács Bálint, Lőrinczy György, Szabó György, Székely Csaba, Székely Kriszta, Tasnádi István, Tompa Andrea, Tóth Réka Ágnes és Vidovszky György is csatlakozott. A kampány szeptember 30-ig tart, támogatni az egyes nagykövetek saját oldalain lehet, két lépcsőben: az adomány összegének megadása után a támogató emailben kapja meg az utaláshoz szükséges részleteket. 

Kiemelt kép: A 42. Színikritikusok díjátadó díjazottjai (Fotó: Éder Vera)