Ma ünnepli 50. születésnapját Kamarás Iván, Jászai Mari-díjas színész.

Kamarás Iván Pécsett, 1972. december 22-én született, Uhrik Teodóra balett-táncos és Kamarás András grafikusművész gyermekeként, de fél éves korától anyja második férje, Lovas Pál balett-táncos volt a nevelőapja.

Már általános iskolásként is tagja volt az amatőr színjátszókörnek, ahol Lázár Ervin Gyere haza, Mikka-makka című művének címszerepében lépett először színpadra. Ezután az úttörőház színjátszókör következett, majd a Fegyveres erők klubjában Moravetz Levente stúdiójában tanulta a mesterséget. Még gimnazistaként játszhatott a pécsi Kamaraszínházban, A három sárkány című Hunyady Sándor darabban. Ezután elsőre felvették a Színház és Filmművészeti Főiskolába, ahol 1995-ben végzett Kapás Dezső és Horvai István osztályában. Diploma megszerzése után (1995-97) a Budapesti Kamaraszínháznál helyezkedett el. A közönség figyelmét először a Ruszt József által rendezett Othelloban nyújtott alakításával (címszerep) hívta fel magára, mellyel 1996-ban elnyerte a Színikritikusok Díját. A darab televíziós színházi közvetítése által országosan is ismertté vált. 1997-ben átszerződött a Vígszínházhoz. Előbb a Pesti Színházban játszott, ahol alakíthatta Dés László A dzsungel könyve Sír Kánját és Alföldi Róbert A Phaedra-story előadásának Hippolütoszát is. Egy évad után került át a nagykörúti színházépületbe. 2009-ig a világirodalom legkülönfélébb szerepeiben mutatkozhatott be és hamar vezető színésszé vált.

Kamarás Iván (Fotó: Zsigmond László)

Dolgozott vezető társulatoknál és alternatív színházi műhelyekben. Játszott többek között a Győri Nemzeti Színház, a Szegedi Nemzeti Színház, a Hevesi Sándor Színház, a szombathelyi Kamara Savaria, Gyulai Várszínház, a Merlin Színház színpadain is. 2006-ban tagja volt Vasvári Emese Lakásszínházának, amely előadásból 2007-ben mobilfilm is készült az ő ötlete alapján. Színházi rendezőként is bemutatkozott Gulyás Nagy György brácsás felkérésére: 2009-ben Csajkovszkij Anyegin című művének keresztmetszetét rendezte meg Keszthelyen. Ugyanebben az évben – először csak egy évre – kiköltözött Los Angelesbe, majd folyamatosan ingázott Budapest és Amerika között. 2019 végétől – Csányi Sándor szerepeit átvéve – a Thália Színház két előadásában is színpadra lépett. Robert Dubac A férfi agy, avagy nincs itt valami ellentmondás?! című egyszemélyes vígjátékában, valamint a Goda Krisztina által rendezett Ketten egyedül című darabban láthatta a közönség.

Első filmszerepét még a főiskolán a Nagy Károlyról szóló háromrészes óriásprodukció Kis Pipinjeként, majd 1996-ban Schmidt Arnold Stationary című rövidfilmjében kapta. Ettől kezdve számos magyar és pár nemzetközi filmben is szerepelt. Az 1990-es évek végén A miniszter félrelép és az Európa expressz nagy sikereket aratott. 2002-ben együtt szerepelt Darvas Ivánnal a Szent Iván napja című filmben, majd ezt követte a Szerelem utolsó vérig Dandyje. 2007-ben Lebár József animációs rendező kísérleti filmjének társalkotója volt. Ugyanebben az évben a Moziünnepen mutatták be Sóhajok című saját készítésű, ötven perces mobilfilmjét, amit maga rendezett, ő volt az operatőr, a forgatókönyvíró és az egyik főszereplő is. 2009-ben az M1 MobilVers című, száz részesre tervezett versmondó műsorának ötletadója volt.

Fenyő Iván, Bánsági Ildikó, Dobó Kata, Kovács Patrícia, Kovács Tamás, Kamarás Iván és Ónodi Eszter (fotó: TV2)

2009-ben Amerikába ment, hogy tanuljon és megismerhesse a filmezés fogásait, hiszen egész más a szereplőválogatás és a teljes felkészülési munka is, mint a színház világában. Előbb filmrendezői szakot hallgatott, majd éveken át több filmes, színészi kurzusra is járt, miközben kisebb-nagyobb munkái is adódtak. Filmszerepekben 2013-ra érte utol, sőt túl is lépte a színpadi szerepei számát. Ebben az évben körülbelül tíz film jött ki, amiben szerepelt, ezekből több a külföldi. Ilyen a Válaszcsapás (Strike Back) című HBO-sorozat „Skander” nevű orosz bérgyilkosa és bekerült egy másik fontos, életrajzi sorozatba is, amelyet a BBC indított Ian Flemingről, amiben az író egyik barátját, egy náci tisztet alakít. Ebben az évben forgatta a Megdönteni Hajnal Tímeát című magyar vígjátékot is. Ezek mellett több magyar sorozatban is szerepet vállalt: Korhatáros szerelem, Mintaapák, Csak színház és más semmi, Aranyélet, A mi kis falunk.

A zene egész fiatal korától elkísérte, így ezen a területen is kipróbálta magát. Stílushatárok nélkül hallgat zenét, eleinte a pop, az alternatív, majd a blues, a rock és a punk is hatással voltak rá, később pedig a sanzon és a swing is a kedvelt műfajai közé kerültek. Iskolásként a Maradék nevű együttesben játszott, ami a Coda előzenekaraként lépett fel. Első, Bombajó című szólólemezének drum and bass-es zenei alapjait 2000-ben Zságer Balázs és Fogarasi László készítették. 2016-ban Nagy Ádámmal (aki a Roy & Ádám Trió gitáros-dalszerzője) létrehozta az Idegenek az éjszakában című produkciót, amelyet a Strangers In The Night című Sinatra-sláger ihletett. Ebben Kamarás azonkívül, hogy énekel és gitározik, a dalok között személyes élményeit is megosztja a nézőkkel. Először az Ördögkatlan Fesztiválon léptek fel, illetve a Budapesti Nyári Fesztiválon egy nagykoncerttel, majd koncertturnéra indultak Magyarország határain belül és túl. 2018-ban az Orfeum Mulatóban mutatta be az Egy fess pesti este című koncertestjét, melyben felhangoznak az 1920–1960-as évekből a „magyar filmgyártás aranykorát” felvonultató dalok gipsy-swinges stílusban a közreműködő Egy Fess Banddel áthangszerelve.

Kamarás Iván (Fotó: Császár Bálint)

Hobbija a sport és a testedzés. Sokféle ágát művelte a gyógytornától a piláteszen keresztül a jógán át, a bokszig, vagy épp biciklizett, falat mászott, Amerikában pedig rendszeresen szörfözik, görkorcsolyázik, úszik is. Nyolc évig kempózott is, amiben eljutott az instruktori szintre és edzésprogramot is írt. 2014-ben „Formabontó Kamarás Ivánnal” címmel 16 részes fitneszműsort készített Ács Zoltán sportszakmai vezetővel. Másik hobbija a motorozás, amit huszonhárom évesen kezdett el. Szívesen áll jótékony célok mellé: 2014 októberétől az SOS Gyermekfalvak Kéznyom kampányának nagykövete.

Kiemelt kép: Kamarás Iván (szinhaz.org)