Pénteken délután került megrendezésre a Jánoskúti Márta 80 elnevezésű kamarakiállítás megnyitója a Magyar Állami Operaház Vörös Szalonjában, az Európa szerte ismert jelmeztervező tiszteletére.

A Szalonban felállított mikrofonállvány mögé először Marton Éva Kossuth-, Prima Primissima-díjas operaénekes művésznő állt, aki egy rövid áriarészlettel jelezte a rendezvény kezdetét, majd Jánoskútit méltatta. A művésznő felhívta a figyelmet: azok a képek, melyek ott lógnak a falon, „semmi ahhoz képest”, mint amit Jánoskúti életpályája során létrehozott, a legnagyobb színházak számára. Továbbá megköszönte a kiállítás létrejöttének lehetőségét Ókovács Szilveszternek és Karczag Mártonnak is.

Karczag Márton, Jánoskúti Márta és Marton Éva a kamarakiállítás megnyitóján. (Fotó: Rencz Norbert)

Utóbbi vette át a szót Martontól, aki háláját fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az ilyen és ehhez hasonló események megrendezése is segít újra művészettel és lélekkel feltölteni a nemrégiben felújított Operaházat. Végül, de nem utolsó sorban a Nemzet Művésze címmel, Kossuth- és Jászai-díjjal kitüntetett jelmeztervező szólt néhány szót az egybegyűlteknek, megköszönve a megtisztelő figyelmet a munkássága iránt, illetve magát a kiállítást a szervezőknek.

Jánoskúti munkáiból: Szerelmet, szerelemért, Vígszínház, 1980. (Fotó: Rencz Norbert)

Kiemelt kép: Karczag Márton és Jánoskúti Márta az Opera Vörös Szalonjában (Fotó: Rencz Norbert)