Almási-Tóth András, a Magyar Állami Operaház művészeti igazgatója húsvétvasárnap, a Parsifal-előadását követő tapsrend alatt adta át Kálmán Péter basszbaritonnak a 2024/2025-ös évad Kamaraénekese elismerést. A Herendi Porcelánmanufaktúra által készített, hattyút formázó díjat az OPERA vezetése kiemelkedően aktív szólistái iránti megbecsülésének kifejezésérére hívta életre, nagyra értékelve tehetségüket és színpadi teljesítményüket.

Az Operaházban az I. Nemzetközi Mozart Énekverseny első helyezettjeként 1993-ban debütált Kálmán Péter Papagenóként mutatkozott be A varázsfuvolában, de volt Figaro (A sevillai borbély, Figaro házassága), Almaviva (Figaro házassága), Bartolo (A sevillai borbély), Belcore, Dulcamara (Szerelmi bájital), Beckmesser (A nürnbergi mesterdalnokok), Cipolla (Mario és a varázsló), Don Alfonso (Così fan tutte), Don Pasquale, Elviro (Xerxes), Faninal (A rózsalovag), Gianni Schicchi, Lindorf, Coppelios, Miracle, Dappertutto (Hoffmann meséi), Nick Shadow (A kéjenc útja) és Woland (A Mester és Margarita) is a dalszínház produkcióiban. A hétvégén lezárult Parsifal-sorozatban Klingsor szerepét formálta meg, emellett az idei évadban A Rajna kincsében, a Siegfriedben és Az istenek alkonyában Alberichként, a Toscában Scarpiaként lépett a színpadra az Andrássy úton, a következő évadban pedig a Falstaff címszerepében és Mefisztóként (Faust) láthatja viszont őt az Operaház közönsége.

A kiváló basszbariton magyarországi fellépései mellett folyamatosan járja a világot. Hét évig volt vezető szólistája a Zürichi Operának, és nagy sikerrel lépett fel többek közt a Glyndebourne-i Fesztiválon, a párizsi Théâtre des Champs-Élysées-ben, a Monte-carlói Operaházban, a Genfi Nagyszínházban, a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Theater an der Wienben és a Seattle-i Operában, a következő évadban pedig a londoni Királyi Operaházban és a New York-i Metropolitanben is debütál Bartolo szerepében.

Kiemelt kép: Kálmán Péter (Fotó: Berecz Valter)