Október 30-án, 21 óra 35 perckor közvetíti az M5 csatorna Kálmán Imre jazzoperettjét, A chicagói hercegnőt, amelyet korábban a Budapesti Operettszínházban láthatott a közönség.

A történetben Mary, az elkényeztetett amerikai milliomoslány fogadást köt barátnőivel, hogy melyikük tud európai útjuk során valami olyan különlegességet vásárolni, ami pénzért talán nem is kapható. Az utazás során Mary megismerkedik Borisszal, egy képzeletbeli kelet-európai kis ország attraktív trónörökösével, ezzel kezdetét veszi a világrendszerek küzdelme. A lány megvásárolja és teljesen felforgatja az uralkodó palotáját, de titokban Borisz szerelmére pályázik, a férfi pedig eközben igyekszik megőrizni kulturális hagyományait a mindent elsöprő befolyással szemben. A chicagói hercegnő a nagy közép-európai operett-áradat hullámain született, ugyanakkor nagy hatással volt Kálmán Imrére az akkoriban éppen virágkorát élő amerikai jazz zene is. Így a mű zenei anyagát is erőteljesen meghatározza ez a műfaj, ahogyan a klasszikus operett melódiák és a cigány- és népzenei stílus is. Charleston vagy csárdás, pénz vagy monarchia, amerikai életstílus, avagy európai tradíciók – ezek a darab alapkérdései. 

Az előadásban olyan jól ismert nevekkel találkozhatunk, mint Bordás Barbara (Mary), Dolhai Attila (Borisz), Kalocsai Zsuzsa (Lizaveta Nagyhercegnő), Kerényi Miklós Máté (Mr. James Bondy), Szendy Szilvi (Rosemary Dragica), Szulák Andrea (Edith Rockefeller), Zábrádi Annamária (Sarah Rotschild) vagy Földes Tamás (Alexej Zénó Luparovics nagyherceg). A produkcióban közreműködött Bársony Bálint és Zenekara, Ökrös Tibor és Zenekara, a Budapesti Operettszínház Énekkara, Balettkara, Zenekara, valamint a Vasutas Zeneiskola Pesti Broadway Musical Stúdiójának Növendékei.

Kiemelt kép: Kalocsai Zsuzsa A chicagói hercegnő című előadásban (Fotó: Budapesti Operettszínház)