Mint ahogyan arról korábban mi is írtunk, a Budapesti Operettszínház a 2022/23-as centenáriumi évadban több mint egy tucat operettgálával teszi színesebbé a szezont. Ennek első állomása a Te rongyos élet című est Homonnay Zsolt rendezésében, amelyet szeptember 10-én és 11-én láthat a közönség. A Kálmán Imre évforduló alkalmából a Marica grófnő, A bajadér, a Csárdáskirálynő és a Cirkuszhercegnô operettek legismertebb dallamai is felcsendülnek, ráadásul az első előadás jótékony célt is szolgál: annak bevételével az Együtt az Autistákért Alapítványt támogatja az Operettszínház.

„Kálmán Imrét kortársai az „Operett Császárának” nevezték, és így emlegetjük ma is. Ezen a csodálatos muzsikákkal teli gálán bepillantást nyerhetünk a zeneszerző géniusz belső világába is. Megismerhetjük életének néhány meghatározó momentumát, és megfigyelhetjük, ahogy ezek az események és érzések dallamokká alakulnak. Tanúi lehetünk a folyamatnak, ahogy Kálmán Imre muzsikától zengő, gyönyörű saját világát a XX. század történelmi viharai közepette egy egyre mélyülő szakadék elválasztja a körülötte zajló valódi, kegyetlen élettől” – emelte ki Homonnay Zsolt, a gála rendezője a készülő előadás kapcsán. Azt is tudni lehet, hogy maga Kálmán Imre is életre kel: Dézsy Szabó Gábor megformálásában a zeneszerző – akinek érzéseit és emlékeit a zene múzsái váltják dallamokká a színpadon – saját maga mesél majd hontalanná váló életéről, és a visszaemlékezés perceiben természetesen nem hiányozhat társaságából szeretett tacskó kutyája sem.

A gála fellépői Bojtos Luca, Bordás Barbara, Fischl Mónika, Kiss Diána, Lévai Enikő, Lukács Anita, Szendy Szilvi, Széles Flóra, Dénes Viktor, Dolhai Attila, Erdős Attila, Homonnay Zsolt, Laki Péter, Langer Soma és Vadász Zsolt.

Kiemelt kép: Laki Péter, Dolhai Attila, Homonnay Zsolt, a Budapesti Operettszínház Énekkara és Balettkara (Fotó: Mahunka Balázs)