Fél év kihagyás után a Pofára eséseim története című vígjátékával tér vissza Kálmán Henrietta színésznő a színpadra.

A darabot 2021. június 12-én mutatták be először a Csillebérci Szabadtéri Színházban, a HeArt Társulat előadásában. A Kálmán Henrietta által írt és főszereplésével készült produkció azonban egy sajnálatos ok miatt a következő hónapokban nem került játszásra: a premier után két nappal a színésznő autóbalesetet szenvedett, így mostanáig nem állhatott színpadra. Márciusban azonban újból műsorra tűzik az előadást: 20-án Szigetszentmiklóson, 26-án a Bethlen Téri Színházban láthatja újból a közönség.

A történet főhőse, Nusika (Kálmán Henrietta) az ideális férfit és a csillogó karriert tartja szem előtt, vőlegénye, Géza (Illés Dániel) viszont egyáltalán nem ezt a vonalat képviseli. Ingerszegény párkapcsolat az övék, szürke hétköznapok jellemzik. Ez elől menekülve, rosszul megfogalmazott céljainak köszönhetően naiv hősnőnk folyamatosan olyan férfiak társaságában találja magát, akikről utólag mindig kiderül, hogy egyik sem az, aminek vagy akinek látszik. A külsőségek káoszában tévelyegve, az öngólok labirintusában elveszve, a történet mégis jóra fordul, Nusika megtalálja élete értelmét – de egyáltalán nem ott, ahol kereste. A két felvonásból álló vígjáték mintegy társadalmi látleletként figurázza ki az emberi gyarlóságot, az őszintétlen szándékot, a gondolkodás nélküli vak naivitást, a külsőségek értéktelenségét a belső erényekkel szemben.

Kálmán Henrietta és Petri Viktor a Pofára eséseim története című előadásban (Fotó: HeArt Társulat)

„A színdarabot a koronavírus berobbanásakor írtam meg, karanténban. Az eredetileg tervezett bemutatót többször is halasztanunk kellett a vírushelyzet miatt, majd amikor már lehetett játszani, és végre bemutattuk, nem sokáig örülhettünk az óriási sikernek, hiszen jött a baleset. Elképesztő törés volt ez, nem csak testileg, lelkileg is. Olyan súlyos sérülést szenvedtem, melynek következtében 7 hónap felépülésre, rehabilitációra kényszerültem. Abban viszont nemcsak rendületlenül hiszek, de tapasztalom is, hogy még ezek az embert próbáló nehézségek sem állhattak annak az útjába, hogy ameddig én, a színész kollégáim és a közönség akarjuk ezt, addig ez a darab valami sorsbeli jóakarat folytán menni fog és láthatja a közönség. Megtapasztaltam, hogy bár nehéz köveket dobált rám a sors, amíg valóra váltani kívánt vízióm van, melyet jöhet világjárvány, vagy baleset, de mindezek ellenére meg tudok valósítani, addig hálás lehetek az életnek, hiszen ahonnan elvesz, oda ad is. Volt, aki megkérdezte, hogy nem akarom-e megváltoztatni a történtek után a színdarabom címét. A válaszom egyértelműen nem. Hiszen mint ahogy Nusika története is arra ösztökéli a nézőt, hogy a pofára esések káoszában mégis meg lehet találni a boldogságot, a helyes utat, csúnya lenne, ha pont az író nem hinne ebben” – mondta el a visszatérése kapcsán a színésznő, aki a jövőben is szeretné, ha előadásaikkal görbe tükröt tartanának a néző elé.

A 2017 novemberében alakult budapesti székhelyű HeArt Társulat elsődleges célja a szórakoztatás, ars poeticajuk is ehhez kapcsolódik: a humort mint eszközt, célzottan használják az elgondolkodtatásra. Eddig olyan színdarabokat köszönhettünk nekik, mint a Páratlan Páros, a Gellérthegyi álmok, a Légy-ott a tetthelyen vagy A kék csodatorta, emellett kabaré estek, zenés, operett, musical műsorok és ünnepi megemlékezések is szerepelnek a repertoárjukon. A független társulat tagjai olyan színészek, akiknek aktív színházi vagy TV-s munkáik mellett komoly igényük van az önálló alkotásra, valamint a választott színdarabok bemutatására minél szélesebb közönség körében. A Pofára eséseim történetét a Győri Nemzeti Színház színésze, Bródy Norbert (a társulat állandó rendezője) állította színpadra, a fentebb említett színészek mellett Geri Tamás, Ott József, Benkő Bence, Baranyi Csaba, Bene Zoltán és Vank Richárd gondoskodnak a felhőtlen szórakoztatásról. 

Kiemelt kép: Kálmán Henrietta a Pofára eséseim története című előadásban (Fotó: HeArt Társulat)