Ma ünnepli 50. születésnapját Kálloy Molnár Péter színész, költő, műfordító, rendező, énekes.

Kálloy Molnár Péter 1970. június 6-án látta meg a napvilágot, Mezőcsáton. 1988-ban érettségizett a debreceni Ady Gimnázium dráma tagozatán, a Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1993-ban szerzett diplomát, Iglódi István osztályában. Szakmai gyakorlatát a Nemzeti Színházban töltötte, a főiskola elvégzését követően a Vígszínházhoz szerződött, amelynek 1997-ig tagja volt. 1996 óta a Komédium Kör művészeti vezetője, 1997 óta szabadúszóként dolgozik.

Fontosabb színházi szerepei közé tartozik a Rómeó és Júlia Benvoliója, a Fame – Hírnév Joséja, a Háború és béke Nyikolaj Rosztov grófja, a Rocky Horror Show Frankje, a Virágot Algernonnak Charlie Gordonja, a La Mancha lovagja Sanchója vagy éppen a Hamlet. Egyik legismertebb munkája a S.Ö.R., vagyis a Shakespeare Összes Röviden, amelynek nem csak szereplője Gáspár András és Kálid Artúr mellett, hanem rendezője és fordítója is. A darabbal, ami arra vállalkozik, hogy két óra alatt a bárd összes művét eljátszassa a színészekkel, 1994-ben debütáltak, azóta folyamatosan visszatérő eleme valamely színház repertoárjának (jelenleg a Hatszín Teátrumban látható). Az előadás sikerén felbuzdulva 2000-ben mutatta be a legendás trió a hasonló tematikájú G.Ö.R.CS., vagyis a Görögök Összes Regéi és Cselekedetei című produkciót. Emellett a nézők a Beugró című televíziós műsorból is ismerhetik, hiszen a műsor állandó szereplője.

Kálloy Molnár Péter 2016-ban a POSZT-on (fotó: Takács István)

Kálloy Molnár gyakran tűnik fel a mozivásznon (Ballagó idő, Üvegtigris-trilógia, Állítsátok meg Terézanyut!, Kútfejek, Papírkutyák, Szuperbojz, Zimmer Feri 2., S.O.S. Love, Game Over Club) és a televízió képernyőjén különböző sorozatokban (Angyalbőrben, Kisváros, Pasik, Szeret, nem szeret, Tea, Tűzvonalban, Casino, Hacktion, Marslakók, Kossuthkifli, Egynyári kaland, Jófiúk, Mellékhatás), de ugyanennyire ismert szinkronmunkáiról is: többek között az ő hangján szólalt meg némely filmben Bradley Cooper, Mike Myers, Mark Wahlberg, Gary Oldman, Ben Stiller, Martin Lawrence, Dan Ackroyd, Chris Tucker, Robert Downey Jr., Cuba Gooding Jr., Jack Black és Rowan Atkinson.

Hatéves kora óta gitározik és zongorázik, a gimnáziumi évei alatt és a színművészetin is játszott zenekarban, de később ez háttérbe szorult. 2009. november 11-én jelent meg második albuma Pesti álom címmel. Felesége Lestár Ágnes, Dallos Szilva színésznő és Lestár János filmrendező lánya. 1996-ban Sou-venir-díjjal, 2000-ben Don Quijote-díjjal, 2010-ben Pepita-díjjal jutalmazták.

Kiemelt kép: Kálloy Molnár Péter (fotó: Stage in London Ltd)