Ma ünnepli 50. születésnapját Kálid Artúr , akit nem csak a színházból, a mozik és a tévék képernyőjéről ismerhetünk, hanem egyedi orgánumáról is, hiszen a színész számos külföldi sztárnak kölcsönözte már a hangját.

Kálid Artúr 1970. augusztus 14-én látta meg a napvilágot. A színész korábban több interjúban mesélt szomorú múltjáról: miután a világra jött, az édesanyja otthagyta őt a kórházban, ennek ellenére hivatalosan soha nem mondott le róla, így a gyermeket nem lehetett örökbe fogadni. Kálid így állami gondozásban nőtt fel Berkeszen, család nélkül. Születésekor a Majoros családnevet kapta, majd 18 éves korától Békésinek hívták. Egy arab család szerette volna örökbe fogadni, végül mégsem került hozzájuk, de tőlük kapta a Kálid (Khaled) családnevet. Azóta találkozott már bissau-guineai származású édesapjával is, aki Afrikában él. Budapesten Winkler Barnabás vette a gondjaiba, ezért hálából felvette a férfi vezetéknevét (ezt használja a hivatalos irataiban).

Murányi Tünde és Kálid Artúr a Meghallgatásban (fotó: Herbszt-Véner Orsolya)

1988-ban a Ki mit tud?-on – amelyre a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium tanárai nevezték be – versmondásaiért jutalmazták. 1989 és 1993 között járt a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ott ismerte meg későbbi feleségét, Murányi Tündét is. Együtt játszották el a Trisztán és Izolda címszerepeit, jelenleg a Pinceszínházban futó Meghallgatás című kétszereplős darabban szerepelnek együtt. 1991-től a Vígszínház tagja, 1997-től pedig szabadúszó színész. 1996-ban Souvenir-díjat kapott. Közel 30 éves pályafutása alatt olyan előadásokban volt látható, mint a Vihar (Kuligin), a Dogville, a Don Carlos (Albe), Az ember tragédiája (Ádám), a Haramiák (Schwarz), az Össztánc, a Rocky Horror Show, a Szentivánéji álom (Oberon), A padlás (Révész), A dzsungel könyve (Sir Kán), a Luxemburg grófja (Lord Lanchaster) vagy a Frida. Egyik legismertebb színházi munkája a Gáspár Andrással és Kálloy Molnár Péterrel közösen létrehozott S.Ö.R., vagyis a Shakespeare Összes Röviden. A darabbal, ami arra vállalkozik, hogy két óra alatt a bárd összes művét eljátszassa a színészekkel, 1994-ben debütáltak, azóta folyamatosan visszatérő eleme valamely színház repertoárjának (jelenleg a Hatszín Teátrumban látható). Az előadás sikerén felbuzdulva 2000-ben mutatta be a legendás trió a hasonló tematikájú G.Ö.R.CS., vagyis a Görögök Összes Regéi és Cselekedetei című produkciót.

Kálid Artúr a Jaj, Istenem! című előadásban (fotó: Gordon Eszter)

A színész több mozi- és tévéfilmben (Sztracsatella, Vakfolt, A tökéletes gyilkos, Ábel Amerikában), illetve sorozatban (Angyalbőrben, Pasik, Tűzvonalban, Szérum) is látható volt. Kálid hazánk egyik legismertebb szinkronhangja, többek között olyan világsztárnak kölcsönözte már többször a hangját, mint Will Smith, Jamie Fox, Tyrese Gibson, Denzel Washington, Wesley Snipes, Sylvester Stallone vagy éppen Vin Diesel. De nem csak a mozifilmek, hanem a sorozatok szerelmesei is találkozhattak már a nevével, hiszen olyan – itthon is legendássá vált vagy nagy népszerűségnek örvendő – szériák szereplőit szólaltatta meg, mint az Egy rém rendes család (Steve Rhoades), az NCIS: Los Angeles (Sam Hannah), a Spartacus: Vér és homok (Doctore/Oenomaus), a Sherlock (Mycroft Holmes), a The Walking Dead (Bob Stookey), a 24 (Wayne Palmer), a Doktor Addison (Dr. Sam Bennett) vagy az állandó ismétlések ellenére is megunhatatlannak tűnő Paula és Paulina (Luciano Alcántara).

Kálid Artúr és Will Smith (fotó: Kálid Artúr Facebook oldala)

Kiemelt kép: Kálid Artúr Don Alfonso szerepében Wolfgang Amadeus Mozart Cosi fan tutte című operájában (fotó: MTI/Kallos Bea)