55 éve mutattak be egy musicalt a Broadwayn John Van Druten – I Am a Camera című szövegkönyvéből és Christopher Isherwood – Isten veled, Berlin! című könyvéből ihletet merítve, amelyből aztán 1972-ben egy 8 Oscar-díjjal jutalmazott filmváltozat készült Bob Fosse rendezésében, Liza Minnelli főszereplésével. A Kabaré (avagy Cabaret) meghódította a világ teátrumait, és besasszézott a Vígszínházba is, amely a Margitszigeti Szabadtéri Színházzal együttműködve hozza el a dallamoktól és érzelmektől pezsgő darabot Béres Attila rendezésében (aki idén a Lövések a Broadwayn-t a Thália Színházban, a Producereket a Miskolci Nemzeti Színházban jegyzi) először a szabad ég alá, majd ősztől zárt térben is. 

Az 1930-as évek elején, Berlinben játszódó musical középpontjában egy fülledt szórakozóhely, vagyis inkább annak fiatal sztárja, Sally Bowles áll, aki a nagybetűs életre vágyik, ugyanakkor mégis bizonytalan. A dolgok pedig csak bonyolódnak, amikor betoppan az életébe a szerelem egy amerikai író, Clifford Bradshaw személyében, de ez nem az a rózsaszín ködös sztori, amit a hollywoodi filmekben megszokhattunk. Látszat és mögöttes tartalom, csillogás és sötétség, zene és csend – mindenből egyaránt van a Kabaréban, ezt pedig a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kétszer (július 9-én és július 10-én) is megtapasztalhatja a közönség.

A szereposztás többek között olyan színészeket vonultat fel, mint Dobó Enikő és Szilágyi Csenge (Sally), Brasch Bence (Clifford), Seress Zoltán (Konferanszié), Igó Éva (Fraulein Schneider), valamint Kern András (Herr Schultz), és természetesen a világhírű musical hazai feldolgozásából sem hiányozhatnak a jól ismert dalok, így felcsendül a Money Money, a Mein Herr és a Kabaré is. Az előadáson mi is ott leszünk, be fogunk számolni róla. 

Kiemelt kép: Jelenet a Kabaré című musical kőszínházas próbájából (Fotó: Dömölky Dániel/Vígszínház)