Február 8-án megtartották a Kabaré című musical olvasópróbáját a Vígszínházban, melyet a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója, Béres Attila állít színpadra a teátrumban.

A zenés darab alapjául John Van Druten angol drámaíró I am a camera című színdarabja szolgál, melyet Christopher Isherwood Isten veled, Berlin! című könyve inspirált. A történet Berlinben, a Weimari köztársaság idején játszódik, és két furcsa páros történetét meséli el, akik a világ történései ellenére igyekeznek meglelni boldogságukat, míg a valóság utol nem éri őket is.

Clifford Bradshaw, amerikai író 1931 szilveszterén érkezik a német városba, ahol Schneider kisasszony panziójában száll meg. Az estét a nagy népszerűségnek örvendő Kit Kat Klubban tölti, ahol megismerkedik az angol származású ambiciózus énekesnővel, Sally Bowlessal. A nagy party közepette szóba elegyednek egymással, a beszélgetés közben pedig hamar kiderül, hogy Sally is Schneider kisasszonynál lakik. Csakhogy arra is elég gyorsan fény derül, hogy Clifford nem a nőkhöz vonzódik… Miközben az újdonsült jóbarátok a klubban töltik a szilveszter estét, Schneider kisasszonyra is rátalál a szerelem: megismerkedik a a zsidó származású gyümölcskereskedővel, Schultz Úrral, az ismeretségből pedig egy szempillantás alatt lánykérés lesz. Az önfeledt boldogság azonban nem tart örökké. Sally megtudja, hogy várandós, Schultz Úr pedig egyre nagyobb veszélyben van, ahogy a városban fénysebességgel terjednek a naci nézetek.

Kern András a Kabaré című előadás olvasópróbáján (Fotó: Dömölky Dániel)

A musicalt 1966-ban mutatták be a Broadwayn Jill Haworth, Bert Convy, Lotte Lenya és Jack Gilford főszereplésével. Az előadás hatalmas sikert aratott a közönség és a szakma köreiben is, amit mi sem bizonyít jobban, mint tizenegy Tony-díj jelölés, melyből nyolcat el is nyert az alkotás. A nagy sikert követően 1972-ben elkészült a Kabaré filmváltozata Bob Fosse rendezésében, amely a filmszakma legnevesebb díjátadóján, az Oscar-gálán szintén nyolc díjat zsebelt be.

Magyarországon először a New York-i ősbemutató után tíz évvel, 1976-ban mutatták be a musicalt az Ódry Színpadon, Szinetár Miklós fordításában és rendezésében. Azóta közel harminc alkalommal került már színpadra a zenés előadás, most pedig a Vígszínház falain belül éled újjá a klasszikus sikerdarab. A musicalt a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója, Béres Attila rendezi, aki 2006-ban a Budapesti Operettszínház főrendezőjeként dolgozott, de rendezett már Oroszországban és az Egyesült Államokban is. A főbb szerepekben Seress Zoltán, Szilágyi Csenge/Dobó Enikő, Igó Éva, Kern András, Brasch Bence, Horváth Szabolcs, Bach Kata, Csapó Attila, Gilicze Márta, Rudolf Szonja és Dengyel Iván lépnek majd színpadra.

A Kabaré bemutatóját április közepére tervezi a színház, a pontos időpont azonban a járványügyi helyzet alakulásával még módosulhat. Az viszont már biztos, hogy a musical megtekinthető lesz a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon július 9-én és 10-én, amely a teátrum első szabadtéri bemutatója lesz. A két intézmény első együttműködése sok izgalmat tartogat, ugyanis nyáron a „Szent István körútihoz képest is nagyobb helyszínen más hangsúlyokat kap a darab, melyet a rendező Béres Attila, és a darab koreográfusa Barta Dóra a térben és a szereplők mozgatásában is érvényesít.” A szabadtéri előadásokra jegyek már kaphatók a Margitszigeti Színház weboldalán.

Kiemelt kép: Béres Attila a Kabaré olvasópróbáján (Fotó: Dömölky Dániel)