A Kossuth-díjas Juronics Tamás rendezésében debütál Verdi La Traviatája a Szegedi Szabadtéri Játékokon: az opera a fesztivál saját produkciójaként kerül bemutatásra a Dóm téren.

Juronics Tamás közel három évtizede meghatározó alakja a szegedi kulturális életnek, 1993 óta művészeti vezetője a Szegedi Kortárs Balettnek. A nemzetközi szinten is elismert színpadi alkotó számos koreográfiája, táncszínházi előadása mellett különféle műfajú előadások koreográfusaként, rendezőjeként is ismert országszerte. A prózai- és musicalelőadások rendezése mellett az opera sem ismeretlen előtte: a Szegedi Nemzeti Színházban olyan nagyszabású előadásokat állított már színpadra, mint a Faust elkárhozása, a Hoffmann meséiA kékszakállú herceg vára vagy a Rigoletto, a Szegedi Szabadtéri Játékok nézői pedig tavaly Mozart Szöktetés a szerájból című izgalmas daljátékát láthatták az értelmezésében. Előadásainak kiemelten fontos részét képezi a látványos színpadkép, a világítás- és színpadtechnikai effektek összehangolása a zenemű dinamikájával – ez a La Traviata esetében sem lesz másképp.

Az eredeti tervek szerint a produkció a Macerata Opera Fesztivállal együttműködve került volna bemutatásra, ám végül a Szegedi Szabadtéri teljesen önálló előadásaként fog debütálni a csillagos ég alatt. “Az évad előkészítésekor ígéretesen kezdődött a közös munka a Macerata Opera Fesztivállal. A pandémiás időszak azonban olyan, előre nem látott akadályokat gördített a koprodukció útjába, amelyek ellehetetlenítették, hogy egy komplex nemzetközi együttműködés jelen pillanatban meg tudjon valósulni. Ezért úgy döntöttünk, a Szegedi Szabadtéri Játékok saját produkciójaként, önállóan visszük színre Verdi La Traviatáját. A megrendezésére Juronics Tamás Kossuth-díjas rendező-koreográfust, érdemes művészt kértük fel, aki a Szegedi Nemzeti Színház mellett a Szabadtérinek is tapasztalt alkotója. Az ő fantáziadús vezetésével, országosan elismert operaművészek és a Szegedi Operatagozat kiválóságainak főszereplésével valósul meg idén a La Traviata a Dóm téren” – mondta el a változással kapcsolatban Barnák László főigazgató.

A nemes lelkű Violetta szívszorító történetét két alkalommal, július 29-én és 30-án láthatja majd a közönség, hamarosan pedig arra is fény derül, kik énekelhetik a világhírű szerepeket.

Kiemelt kép: Juronics Tamás (Fotó: Tarnavölgyi Zoltán)