A világhírű magyar zeneszerző, Bartók Béla születésének 140. évfordulójáról nagyszabású fesztivállal emlékezik meg idén a MüPa: a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek egyedülálló összművészeti eseménysorozatának keretében debütál a Concerto című előadás is. A Juronics Tamás rendezésében bemutatkozó produkció a Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar együttműködésével jön létre.

„Bartók a magyar zeneirodalom egyik legizgalmasabb komponistája, zenéje már fiatalon nagy hatással volt rám. Mindhárom színpadi műve a szerelem témáját, a férfi-nő viszony nehézségeit boncolgatja, és mivel az első alkotói korszakomban ez szinte egyedüli témaként foglalkoztatott, nyilvánvaló volt számomra, hogy ezekkel foglalkoznom kell” – fogalmazott a Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, rendező a kultúra.hu-nak adott interjúban Bartókhoz való kötődéséről.

Az egyetemes kultúra szempontjából is korszakalkotó jelentőségű zeneszerző Conterto című, öttételes zenekari művét 1943-ban, Amerikában írta. A mű tartalmában és formájában is elválaszthatatlan Bartók akkori lelkiállapotától, amelyre folyamatos betegeskedése, honvágya, aggódása hazája és Európa sorsáért erősen rányomja bélyegét. A születendő zenébe minden lázálmát, fájdalmát, keserűségét, ugyanakkor – éppen a mű hozta fellángolása kapcsán – minden életszeretetét és optimizmusát is beleírta.

Juronics rendezésében magát a zeneszerzőt is színpadi szereplőként idézi meg (Csetényi Vencel alakítja), aki mellett feltűnik majd több, a Bartók-művekből jól ismert figura is: a Kékszakállú (Czár Gergely), a Mandarin (Kiss Róbert) és a Fából faragott királyfi (Grazioano Bongiovanni) is. A tervek szerint május 24-én debütáló est karmestere Nánási Henrik.

Kiemelt kép: Juronics Tamás és a Szegedi Kortárs Balett táncosai (Fotó: bartoktavasz.hu)