Júniusban mintegy 31 művész és két zenekar lép színpadra az Óbudai Társaskörben: érkezik Drahos Béla fuvolaművész, a Kodály Vonósnégyes, Devich Gergely és Balogh Ádám, a Hot Jazz Band, valamint a Zsidó Művészeti Napok keretében debütál a Zabolátlan lovaim című est Kollár-Klemencz László, Farkas Róbert és Dargay Marcell előadásában.

Kollár-Klemencz László, Farkas Róbert és Dargay Marcell június 2-i estje igazi unikum a kultúrarajongóknak: a Zsidó Művészeti Napok keretében Kollár-Klemencz énekes, rendező, író, a Budapest Bár zenekar alapítójával, Farkas Róbert hegedűművésszel, valamint Dargay Marcell zeneszerzővel mutat be egy különleges, művészi ötletekkel teli zenei kísérletet. A Zabolátlan lovaim című produkcióban új köntösbe öltöztetnek emblematikus magyar és külföldi szerzeményeket. Különleges hangulatvilágú, gyönyörű, szenvedéllyel és líraisággal telített, ismert és kevésbé ismert dalokat válogattak egy csokorba, klasszikus francia sanzonokból, a ’70-es, ’80-as és ’90-es évek nagy klasszikusaiból, és a kortárs popkultúrából is szemezgettek – többek közt Jacques Brel, Yves Montand, Dalida, Viszockij, Johnny Cash, Benjamin Clementine, Cseh Tamás, Paolo Conte, Marlene Dietrich számaiból. A műsor különlegessége, hogy szinte mindegyiknek új magyar fordítást adtak, amelyeket Grecsó Krisztián, Máthé Zsolt és Kollár-Klemencz László írtak kifejezetten erre a válogatásra.

A hónap másik kiemelt programja a többszörösen díjazott, nemzetközileg is elismert Hot Jazz Band koncertje: június 11-én a Meseautó című estjüket viszik el a Társaskörbe – az együttes az 1920-as, ’30-as, ’40-es évek népszerű melódiáit kelti életre korhű tolmácsolásban.

Hot Jazz Band (Fotó: Mario Gray)

A kamarazenei kínálatban öt formáció érkezik a Kiskorona7 színpadára. Június 1-jén két világjáró magyar művész, Környei Zsófia, a Concerto Budapest koncertmestere és Gődény Márta Párizsban élő zongoraművész Ébredés című estjén Mozarttól Saint-Saënsig kalauzolja a közönséget. A Kamarazenei Csemege koncertsorozat legújabb programja a német romantikához kapcsolódik: június 3-án Schumann tükrében Dohnányira emlékezik Fejes Krisztina (zongora), Szabó Gábor, Langer Ágnes (hegedű), Csonka Emil (brácsa) és Onczay Zoltán (gordonka). Június 9-én Drahos Béla fuvolaművész és Villányi Dániel zongoraművész közös estjén négy fuvola-zongora szonáta csendül fel. A Kodály Vonósnégyes Nyári szerenád című műsora június 10-én Wolf különleges hangulatú Olasz szerenádjával veszi kezdetét – a színpadon Falvay Attila, Bangó Ferenc (hegedű), Tuska Zoltán (brácsa) és Éder György (gordonka). 29-én Fischer Annie-ösztöndíjasok adnak hangversenyt a legendás zongoraművésznő emlékére.  Devich Gergely gordonkázik, Balogh Ádám zongorázik.

A júniusi koncertpalettán két szólóest is várja a közönséget. Június 8-án Fenyvesi Gabriella Rea zeneakadémiai hallgató oratórium és dal diplomakoncertje, június 24-én pedig Vadászy Domonkos zongorakoncertje. A fiatal művész Chopin-, Schubert- és C. Franck-műveket játszik, hegedűn közreműködik: Fejér Árpád Attila.

Pillanatkép az Óbudai Jubileumi Zenekar koncertjéről (Fotó: Óbudai Társaskör)

A zenekari koncerteket olyan együttesek képviselik, amelyek rendszeres vendégei Óbuda klasszikus zenei központjának. Az Óbudai Jubileumi Zenekar évadzáró koncertjét Gazda Péter vezényletével június 15-én láthatja a közönség. Műsorukon Vanhal d-moll szimfóniája, valamint Mozart, Vivaldi és Decsényi-szerzemények szerepelnek. Június 20-án az Anima Musicae Kamarazenekar pedig a hagyományokhoz híven – 2010 óta – ismét itt ünnepli születésnapját.

Természtesen most sem feledkeznek meg a kicsikről: június 10-én délelőtt ismét jelentkezik a Bölcsiszínház, ezúttal A három pillangó című dalos, bábos mese várja a gyerekeket félévesektől a négyévesekig. Az ismert gyermekdalok és mondókák klasszikus környezetben, rövid mesébe szerkesztve hangzanak el. Délután már az óvodásoknak szól a Hangolda című vidám ismeretterjesztő játék dalokkal, hangokkal. Kővári Eszter Sára partnere ezúttal Szlama Annamária gitárművész, pedagógus lesz.

A hónap zárásaként, június 30-án Bősze Ádám előadássorozatának, a Nagy zenészek, nagy szerelmeknek következő alkalmán Debussy kerül a középpontba.

Kiemelt kép: Kollár-Klemencz László, Dargay Marcell és Farkas Róbert (Fotó: Révai Sára)