A Müpa négy estén át zajló monumentális produkciója, A Nibelung gyűrűje operaciklus (A Rajna kincse, Walkür, Siegfried, Az istenek alkonya) másfél évtizede csábítja Budapestre Wagner rajongóit a világ minden tájáról. A Budapesti Wagner-napok Hartmut Schörghofer Ring-rendezésének korszerűsített változatával veszi kezdetét, hogy azon négy napon át további programokkal tisztelegjenek a komponista előtt.  

A Müpa legendás Ringje június 15. és 18. között négy egymást követő estén is látható lesz a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, olyan énekesek közreműködésével, mint Aris Argiris, Brassói-Jőrös Andrea, Albert Dohmen, Christian Franz, Gál Erika, Günther Groissböck, Magdalena Anna Hofmann, Horti Lilla, Kálmán Péter, Lukasz Konieczny, Németh Judit, Jürgen Sacher, Simone Schneider, Schöck Atala, Egils Silins, Stuart Skelton, Szemerédy Károly, Stefan Vinke és Deniz Uzun, akihez korunk egyik leghíresebb Brünnhildéje, Iréne Theorin is csatlakozik a Budapesti Wagner-napokon. A Ring-előadásokon a fesztivál művészeti vezetője, Fischer Ádám karmester irányítja a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát és Énekkarát, a felvonások kezdetére pedig ezúttal is a zenekar rézfúvós muzsikusai által megszólaltatott fanfár hívja fel a közönség figyelmét.

A Budapesti Wagner-napokon két legendás operaprodukció felvételét is műsorra tűzi a Müpa. A Parsifal2017-es, Parditka Magdolna és Szemerédy Alexandra rendezte előadását június 19-én, A nürnbergi mesterdalnokok 2013-as bemutatóját – a Michael Schulz-féle rendezés premierjét – pedig június 20-án tekinthetik meg a vetítésekre előzetesen regisztrálók. A regisztráció a filmvetítésekre ingyenes. A fesztivál június 21-én az Istenek és hősök – a legnépszerűbb Wagner-dallamok című „best of” koncerttel zárul. Wagner teljes életművén végigvonulnak olyan zenekari számok, amelyek varázsa a sokadik meghallgatáskor is lenyűgöz, és amelyek a hollywoodi filmzene fejlődésére is nagy hatással voltak. A Budapesti Wagner-napok művészeti vezetője, Fischer Ádám az ismert részletekből vezényel egy csokorra valót az idén 100 éves Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén.

Az élmény mellett kulináris élvezeteket is kínálnak a szervezők a vendégeknek: a Bohém étterem és P’Art kávézó az előadások egyórás szüneteiben vacsorával várja a nézőket, akik első ízben kóstolhatják meg az intézmény és a Szent András Sörfőzde együttműködésében megjelenő kézműves söröket is. Újdonság, hogy az idén debütáló sörök – melyek ízvilágát a Ring négy szereplője, Alberich, Brünnhilde, Hagen és Siegmund inspirálta – a Budapesti Wagner-napokat követően is részei maradnak a Müpa italválasztékának, sőt, az intézmény a későbbiekben további Ring-karakterekhez kapcsolódó sörfajtákat is tervez bemutatni.

Kiemelt kép: Pillanatkép a 2015-ös Wagner-napokról, a karmeste Fischer Ádám (Fotó: Kotschy Gábor, Müpa)