Június 23-án kezdődik a Dunakanyar legnagyobb zenei és kulturális fesztiválja a IX. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó. Változatos programkínálattal, színházi és utcaszínházi előadásokkal, valamint számos családi és természetjáró programmal várja négy napon keresztül a közönséget a nagymarosi Duna-parton lévő rendezvény.  A több, mint 50 zenei programot felsorakoztató programtervben olyan méltán híres előadók neveivel találkozhatunk, mint a Tankcsapda, a Vad Fruttik, a Bohemian Betyars, a Hiperkarma, a Konyha, az Elefánt, a Platon Karataev, Ferenczi György és a Rackajam, a Carson Coma vagy az Irie Maffia. A nemzetközi színteret a brit Morcheeba zenekar, Ausztriából a Russkaja, Lengyelországból a Cheap Tobacco, Csehországból az I Love You Honey Bunny, valamint Szlovákiából a 7PM Band képviseli majd.

A fesztivál sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat is megjelenik a rendezvényen, valamint a szervezők jó lehetőséget látnak arra, hogy a kultúra közösségteremtő erejére is felhívják a figyelmet. „A V4-nek szüksége van arra, hogy időről időre megéljük ezen nemzetek közösségét is, és tudatosítsuk, hogy nemcsak a múltban volt sokszor közös sorsunk, de a jövőben is közös pálya elé nézünk, ebben a kultúra lehet a legfontosabb energiát és tartást adó tényező” – mondta el Navracsics Tibor területfejlesztésért és uniós források felhasználásáért felelős miniszter. Hoppál Péter, újonnan kinevezett kultúráért felelős államtitkár pedig arról beszélt, hogy fesztivál az elnökség évét is keretezi, hiszen a tavalyi kezdést és az idei zárást is kontúrozza. A VéNégy üzenete a természet, a család és a kultúra egységének hangsúlyozása és a négy ország együttműködése köré fonódik. Rétvári Bence, Nagymaros kormánypárti országgyűlési képviselője kiemelte, hogy magas minőségű színházi és zenei programokat kínál a különleges helyszínen megszervezett fesztivál, amelyen az idén külföldi sztárelőadó is részt vesz.  

Heinczinger Balázs, Nagymaros polgármestere felidézte, hogy tavaly rendezték meg először a településen a fesztivált. Mint mondta, az idén nagyobb területtel készülnek, több látogatóra számítanak a tavalyinál. Továbbá kiemelte: az eseményen idén is fellép a helyi művészeti iskola ütőhangszeres növendékeinek zenekara, a Nagymarosi Ütősök. A fesztivál igazgatója, Kis Domonkos Márk elmondta, hogy tíz éve indították útjára a rendezvényt, azonban a járványhelyzet miatt idén még csak a 9. rendezvény valósulhat meg. A programsorozatot a Nemzeti Színház Viktor Rizsakov rendezte Fodrásznő című előadása nyitja, amelyet további 20 színházi produkció követ, többek között a lengyel Song of the Goat Theater is fellép, egy Shakespeare-tragédia feldolgozásával.

Trill Zsolt, Szűcs Nelli, Kristán Attila és Tóth László a Fodrásznőben (fotó: muza.hu)

Idén először rendezik meg a Szárnyas Szarvas Utcaszínházi Fesztivált, amelyen magyar, lengyel, cseh és szlovák előadásokat mutatnak be. Az újdonság erejével hathat, hogy idén egy új kezdeményezés keretein belül, azonban hagyomány teremtő szándékkal elindítják a VéNégy Fesztivál és Művészeti Évzáró eseményt. Az Ártér elnevezésű helyszínen számos művészeti egyetem hallgatóit és oktatóit szólítják meg. Napközben a szabadegyetem keretei között szemináriumokkal, beszélgetésekkel is várják a hallgatókat. Az igazgató szerint legfontosabb missziójuk, hogy népszerűsítsék a színházba járást, ennek érdekében a kedvezményes színházjegy megvásárlásával az előadás megtekintését követően a koncertek is látogathatók.

Kiemelt kép: Pillanatkép a IX. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó sajtótájékoztatójáról (Fotó: Máthé Zoltán/MTI)