Kilencedik alkalommal hirdetik meg a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat, amelyre június 30-ig várják a nevezéseket. A győztes minden eddiginél magasabb pénzdíjat kap, valamint 15 millió forint értékű Bookline médiakampány segíti könyve népszerűsítését. Idén először különdíjjal is jutalmazzák a legjobb tíz szerző valamelyikét.

A 2015-ben indított Margó-díj célja megmutatni a tehetséges pályakezdő írókat és műveiket, hogy minél több olvasó ismerhesse meg őket. Az elmúlt nyolc évben olyan szerzőket ismertek el, mint Totth Benedek, Milbacher Róbert, Szöllősi Mátyás, Mécs Anna, Fehér Boldizsár, Harag Anita, Halász Rita és Vonnák Diána. A díjra minden olyan magyar nyelvű prózakötet nevezhető, amely 2022. július 1. és 2023. június 30. között jelent meg, és került kereskedelmi forgalomba, és amely mű a szerző első prózakötete (vagyis ha korábban más műnemben publikált, az nem kizáró ok). A nevezéseket június 30. éjfélig várják, a legjobb tíz kötetet szeptemberig választja ki a Könyves Magazin szerkesztősége, a döntősök közül pedig a Fiatal Írók Szövetsége, a Szépírók Társasága és a Margó Irodalmi Fesztivál képviselőiből álló szakmai zsűri választja ki a győztest. A Margó-díjat 2023 októberében, az őszi Margó megnyitójával egybekötött ünnepélyes díjátadón adják át a Nemzeti Táncszínházban.

Az idei évben a legjobbnak ítélt első prózakötet szerzője egymillió forintot kap, ezen felül a Bookline 15 millió forint értékű médiatámogatással járul hozzá a nyertes könyv népszerűsítéséhez. A Margó-díjas szerző a következő évben egy önálló esten mutatkozhat be a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében, továbbá próbafordítást, valamint publikációs lehetőséget is kap a Könyves Magazinon. Idén először a legjobb tíz szerző közül különdíjast is választ a zsűri a díj támogatójával, az Erstével közösen. Az Margó x Erste #higgymagadban elnevezésű különdíj félmillió forinttal jutalmazza a legjobb tíz első prózakötetes szerző közül azt, aki leginkább megtestesíti a „higgy magadban” faktort, például témaválasztásával vagy akár saját írói útjával.

A műveket digitális vagy nyomtatott formában is lehet nevezni. Részletek a Margó weboldalán találhatóak.

Kiemelt kép: Margó-díj (Fotó: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár)