Hét országból tíz társulat mutatkozik be a június 14. és 18. között megrendezésre kerülő 11. Nemzetközi Egyetemi Színházi Fesztiválon Pécsen.

A fesztiválon Európa meghatározó egyetemi színházi társulatait látja vendégül a Pécsi Tudományegyetem keretein belül működő színházi társulat, az eseményt szervező Janus Egyetemi Színház (JESZ). Idén a pécsi házigazdák mellett Csehországból, Észtországból, Litvániából, Marokkóból, Romániából és Szlovákiából, illetve Szegedről és Debrecenből érkező társulatok mutatják be produkcióikat, amelyeket térítésmentesen tekinthetnek meg az érdeklődők. Az ötnapos fesztivál fellépői közül a litvánok egy – a pandémia miatt elrendelt lezárások által inspirált – mozgásszínházi előadást hoznak, az észtek, csakúgy mint a JESZ, egy népmesei motívumokon alapuló produkciót mutatnak be, míg a román társulat háborús témájú előadással készül. A pozsonyi színiakadémia hallgatói holokauszt témát hoznak, míg a prágaiak női szerzők műveiből válogatott filozofikus szövegeken alapuló produkcióval érkeznek.

Az idén 25 éves JESZ a megalakulásától kezdve jelen van a legfontosabb hazai alternatív fesztiválokon, produkciói pedig több díjban is részesültek, továbbá több mint húsz éve külföldi találkozókon is rendszeresen képviselik a hazai egyetemi színjátszást. A fesztivál részletes programja a Janus Egyetemi Színház oldalán érhető el.

Kiemelt kép: Jelenetkép A vak király című előadásból (Fotó: Janus Egyetemi Színház)