A Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje, amely 1999-ben nyitotta meg kapuit előbb csak a nem hivatásos, később már a professzionális előadók és társulatok előtt is. A páratlan években a hagyományos versmondás kapja a főszerepet, a páros években pedig a versszínházi műfajok mindegyike színpadra kerül. A programsorozat ötletgazdája Lutter Imre fesztiváligazgató, fővédnöke – haláláig – Bella István Kossuth-díjas költő volt. Szervezője az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület, rendezője és szakmai koordinátora a Magyar Versmondók Egyesülete.

A fesztiválon szorosan összefonódik a versenyprogram és a szórakoztatás. A versenyprogramban kilenc ország legjobb előadói és társulatai érkeznek Magyarországra. A versmondás mellett a vers által motivált mozgásszínház, az új utakat kereső modern művészeti ágak: performance-ok, utcaszínházi előadások, előadóestek, monodrámák, az önálló művészeti ággá vált zenés költészetet megelevenítve az énekelt- és megzenésített versek, valamint a világzene tartozik a versenyprogramba.

Az idén Kaposvárra költöző Versfesztiválon a színházak és az egyéni művészek négy kategóriában versenyezhetnek: versszínház, verszene kategóriában június 30-ig, a versmondás, versfilm kategóriában pedig szeptember 30-ig nevezhetnek.

A jelentkezéssel kapcsolatos bővebb információkat a kezdeményezés weboldalán olvasható.