A több mint egy éve tartó pandémiában a művészetek városa, Szentendre alkotó közösségei is sok nehézséget éltek meg. Annál nagyobb örömmel nyitják meg kapuikat a látogatók előtt, a hosszú hónapokig tartó online programszolgáltatás után. A szünetet követően kertmozival, városismereti- és gasztrosétával, opera-, világzenei- és jazz koncerttel, múzeumi biciklitúrával, olvasósarok megnyitóval, vásárokkal, tárlatvezetésekkel és filmvetítésekkel nyitják meg kapuikat június 3. és 6. között Szentendre kulturális intézményei.

A fesztiválokat és nagy rendezvényeket szervező Szentendrei Kulturális Központ, a Barlang, a P’Art Mozi, a Szentendrei Skanzen, a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, a szentendrei TDM és a MANK együtt szeretné megélni a nyitás örömét, ezért szervezték meg a SzentendREstart-ot.

Csütörtök este a Szentendrei Kulturális Központ közösségi klubja, a Barlang magyar filmekkel indítja idei kertmozi szezonját. A nyár folyamán heti kétszer lesz filmvetítés a Dunaparti Művelődési Ház mediterrán hangulatú kertjében. A Barlang a kertmozin kívül koncertekkel, táncházakkal is várja a látogatókat az év folyamán.

A Szentendrei Kulturális Központ a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége országos nyitókoncert-sorozatához csatlakozva, június 6-án a MűvészetMalomban tartja meg SzentendREstart koncertjét. Az opera, világzenei és jazz koncerten Szentendrén és a Dunakanyarban élő  művészek lépnek fel: Fischl Mónika és Molnár Levente operaénekesek, az Ötödik Évszak zenekar, Szvorák Katalin népdalénekes, a Sárik Péter Trió és Falusi Mariann. A műsorvezető: Endrei Judit

A Szentendrei Szabadtéri Múzeum, a Skanzen már fogad látogatókat, de programjai június 4-én indulnak. A Határtalan Skanzen bringatúrák programsorozatában másfél órás, tematizált, vezetett biciklis túrák során mutatja be a múzeumot a regisztrált látogatóknak. Szombaton és vasárnap pedig kurátori tárlatvezetést tart az Amikor minden más lett – élet a nagy háború alatt és után című időszaki kiállításában.

A MANK-ÚjMűhely Galériában vasárnap délelőtt a Kalandozás Pemzlivel című foglalkozáson alkothatnak a gyerekek, családok. Délután pedig Ilona Keserü Ilona Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész Jelmeztervek, szitanyomatok és rajzok Szentendréről, a 20. századból című kiállításában tartanak tárlatvezetést.

Az eseményeket  az aktuális biztonsági szabályokat figyelembe véve rendezik meg, a részletes programkínálat itt olvasható.