Június 29-től kortárs és klasszikus darabokkal, 13 előadással, köztük három bemutatóval várja a nézőket a Zsámbéki Nyári Színház a Zichy-kastély szabadtéri színpadán.

Az idei sorozat A Kellékes című monodrámával, Kern András játékával indul, majd július 12-én Földes László Hobo önálló előadói estjével folytatódik. Másnap Balázs Bandája érkezik, a Csöndkabát című akusztikus koncerjükön az irodalom és a zene fonódik majd egybe, ezúttal a hagyományos zenekari hangzástól eltérően vonósokkal kiegészülve keltik életre kedvenc költők verseit. Július 14-én Kollár-Klemencz László és Háy János indul közös barangolásra, a KutyaGOló című produkció az érzelmek közössége, dalok, versek és novellák, sokszor a legfrissebb szövegek bemutatója lesz.

Visky András életregénye, a Kitelepítés zenés felolvasószínházi változata július 21-én érkezik a Zichy-kastélyba a szerzővel, Juhász Annával, Ávéd Jánossal és Vecsei H. Miklóssal a színpadon. Július 28-án látható Vecsei H. Miklós Mondjad, Atikám! című előadása a Platon Karataev frontembere, Balla Gergely közreműködésével. Az előadás után közönségtalálkozót rendeznek. Augusztus 3-án Mucsi Zoltán az Egy életem című produkcióban élete legfontosabb történeteit meséli el a közönségnek. Vecsei H. Miklós A kis herceg című előadását Csorba Lóci, a Lóci játszik frontembere dalokkal kíséri. Az augusztus 11-én látható Seres Tamás rendezte előadásra gyerekeket és felnőtteket is várnak.

A beregszászi társulat Örkény István Tóték című darabját mutatja be Vidnyánszky Attila rendezésében, Trill Zsolttal, Szűcs Nellivel és Tóth Lászlóval a főbb szerepekben. A Gyulai Várszínház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciója augusztus 23-án látható. Másnap Lackfi János Medveles című, zsámbéki koprodukcióban színre vitt darabját láthatja a közönség. Az Őze Áron rendezte darabban Csiby Gergely és Marton Róbert játszik. Augusztus 25-én a Lányos és fiús apák című produkció szerepel a programban. A Grecsó Krisztián által felolvasott szövegekre apa és fia, Dés László szaxofonon és Dés András ütőhangszereken improvizál.

A QJÚB alkotócsapata Radnóti Miklós születésének 115., halálának 80. és Gyarmati Fanni halálának 10. évfordulóján arra tesz kísérletet, hogy kettejük kapcsolatán keresztül bemutassa a 20. század borzalmai mögött meghúzódó tántoríthatatlanságot, tisztaságot és bátorságot. A Radnóti című darab nyilvános összpróbája augusztus 30-án látható Zsámbékon, Vecsei H. Miklós rendezésében. Idei évadát a zsámbéki színház Márai Sándor Hallgatni akartam című művével zárja, Hegedűs D. Gézával a színpadon. A mű vallomás egy értékvesztett időszakról, egyben pontos rajza a polgári Európának és Magyarországnak.

Kiemelt kép: Vecsei H. Miklós (Fotó: Zsigmond László)