A tavalyi nagy siker után idén is megrendezésre kerül a Déryné Fesztivál: július 20-24. között Sátoraljaújhelyen és környékén mintegy 10 helyszínen, több mint 50 program – köztük színházi előadások, koncertek és családi programok – várja az érdeklődőket. 

2021-ben az I. Déryné Fesztivál 9 helyszínen, több mint 30 ingyenes programmal készült a kultúrát kedvelő felnőtteknek és gyerekeknek. A fesztivált és az általa felvonultatott színes műsorkavalkádot rendkívül pozitívan fogadta a közönség: az öt nap alatt mintegy 2.500 látogató érkezett Sátoraljaújhelyre, így – hagyományteremtő jelleggel – idén ismét megrendezésre kerül a változatos kulturális programokat felvonultató rendezvény, amely 2022-ben minden eddiginél gazdagabb zenei kínálattal és tartalmas szórakozást ígérő, színvonalas színházi produkciókkal várja a családokat. 

A színházi produkciók között kiemelt szerepet töltenek be a Déryné Társulat előadásai. Bemutatásra kerül többek között a 2021/22-es évad két új előadása (Sütő András: Balkáni gerle, Weöres Sándor: Holdbeli csónakos), de újból látható lesz Petőfi Sándor János vitéze is. Emellett a Déryné Program Országjárás és Vándorszínház alprogramjaiban szereplő alkotók is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra. A Fabók Mancsi Bábszínháza A székely menyecske meg az ördög’ című előadást hozza el Széphalomra, a Zenthe Ferenc Színház a Tanulmány a nőkről, az Aradi Kamaraszínház A Zördög című produkcióval érkezik. A műsort táncos, zenés produkciók is színesítik: Dánielfy Gergő előadásában látható lesz a Szimpla vágyak című mono-musical, az Urban Verbunk pedig a Rózsa story című, nagy sikerű táncelőadásával mutatkozik be a Völgyszínházban. A Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódóan a CSAVAR Színház két darabbal (A helység kalapácsa, A nagyidai cigányok) gazdagítja a műsort.

Jelenet a Rózsa Story című előadásból (Fotó: Gorácz József)

A fesztivál zenei palettáján olyan kiváló zenekarok szerepelnek, mint a magyar népzenei élet egyik meghatározó formációja, a Kossuth és Fonogram-díjas Csík zenekar, a Szabó Balázs Bandája, a kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band vagy Ferenczi György és a Rackajam. A koncertek sorát gazdagítja továbbá a Borteraszon a Sentimento, a Gipsy Jazz Five, a Beatangok, a Valami Swing, a Fruzsikás, a Talamba, a Hutchky & Stars, és a Resti Kornél zenekar. A Zsólyomkai pincesoron egy szál gitáros akusztikus produkcióval örvendeztetik meg a közönséget Papp Sándor és Ritter István művészek.

Széphalmon a Magyar Nyelv Múzeuma park ad otthont a családi programoknak, köztük a Nagy János vitéz játéknak, de a gyerekek artistákkal, bohóccal, mesemondóval is találkozhatnak, valamint báb- és hangszerbemutató is várja őket. Ezen felül lesz népi játszóház, népi mondókák és Kerekítő foglalkozás is. 

Kis Domonkos Márk (Fotó: Gádoros Márk)

„Mindannyian azt érezzük, hogy Sátoraljaújhelyen és környékén minden olyan érték találkozik, amely a Déryné Program missziója, így várakozó örömmel készülünk az újbóli találkozásra. Gőzerővel készülünk és azon dolgozunk, hogy a kicsiktől a kamaszokon át az idősebb korosztályokig mindenki megtalálja a kedvére való kulturális programot. Bízunk benne, hogy nem csak Sátoraljaújhely és közvetlen környékén, hanem megyei szinten is egy meghatározó kulturális eseménnyé válik a Déryné Fesztivál” – mondta el Kis Domonkos Márk, a Déryné Fesztivált szervező Déryné Program igazgatója.

A részletes program és további információk a Déryné Fesztivál oldalán olvashatók.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Déryné Fesztivál János vitéz kalandkertjének programjáról (Fotó: Déryné Program)