Július 14-18. között rendezik meg a tavaly nyáron debütált Major Fesztet, „kisebb kiadásban” Major Minor néven, a festői szépségű Völgy Majorban, Verőcén.

A fesztivál 0. napja (július 14.) egyben a harmadik Színészfesztivál is lesz, ahol a zenélni is szerető színészekből formálódott produkciókat láthatja-hallhatja a közönség. Fellép a Rézpróba, a Kolibri Színház zenekara, A jó, a rossz és a loop Herczeg Tamás és Máthé Zsolt pop-rock klasszikusokat egyedi módon feldolgozó formációja, Azegrivár, Egri Bálint egyszemélyes zenekara, Tasnádi Bence és Várvölgy Szabolcs, akik egy John Lennon-esttel készülnek, a Rózsák, az első éves fizikai osztály együttese, az egykori kaposvári színészhallgatókból alakult BEKVART és természetesen a házigazda Harmadik Figyelmeztetés, a színészzenekarok „mamutja”, a koncertek után pedig ZsVÁ, azaz Zságer-Varga Ákos szolgáltatja a talpalávalót.

Július 15-én, csütörtökön a színházi program két monodrámával indul: elsőként Esterházy Péter (Csokonai Lili) Tizenhét hattyúk című művét láthatjuk Péteri Lilla előadásában (rendező: Cserhalmi György), ezt követően Szabó Zoltán bújik Királyhegyi Pál író, humorista bőrébe az Első kétszáz évem című darabban (rendező: Bánki Gergely). Koraestétől pedig koncertek várnak az érdeklődőkre: fellép a Szabó Balázs Bandája, a Diabolus in Musica, a Harmonia Garden, de az éjszaka folyamán komolyzenét is hallhatunk A három bohém tenor, azaz Gippert Béla, Hajdú András és Kóbor Tamás tenoristák előadásában.

Július 16-án, pénteken öt színházi előadás követi egymást: elsőként a Pesti Magyar Színiakadémia III. évfolyamának vizsgaelőadása, a Fürdőavatás – avagy ki ment ki Felhőfi-Kiss László rendezésében lesz látható, majd a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium 13. évfolyamának hogy ÉN lehessek ÉN című zenés ÉNkeresése debütál Szalai Ádám rendezésében. Orwell egyik nagy klasszikusának, az Állatfarmnak a színpadi változata a Ciróka Bábszínház előadásában, Vidovszky György rendezésében mutatkozik be. Őket Szatmári Attila követi, aki Hamvas Béla A bor filozófiája című művéből ad ízelítőt. Este a TÁP Színház tart előbemutatót: Vinnai András Roletti című előadása a Major Minoron lesz közönség előtt először látható Jankovics Péter és Szabó Zoltán szereplésével. A színházi blokk után a szintén alapvetően színészekből álló Dante, valamint az Ágoston Béla vezette Zuboly zenélnek.

Jelenet a Roletti című előadásból (fotó: Gulyás Dóra)

Július 17-én kerül megrendezésre a már hagyományosnak tekinthető EgynaposSzínház, melynek lényege, hogy egy adott előadás egyetlen nap alatt, a fesztiválon születik meg és a bemutatót is ott tartják. Idén a Pesti Magyar Színiakadémia egykori tanulói Verőce irodalmi történeteiből válogatva készítenek előadást a pénteki nap folyamán, a premierre szombat délelőtt kerül sor. Őket a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium idén végzett osztálya (osztályfőnök: Herczeg Adrienn) követi, akik Ibsen klasszikusával, a Peer Gynt átiratával érkeznek, melyet Benkó Bence (k2 Színház) állított színpadra. Ezt követően Nagy Mari Mária testamentuma című monodrámáját láthatjuk, fia, Viktor Balázs rendezésében – az ír származású Colm Tóibín regénye alapján készült előadás anya és fia kapcsolatát írja le a magányos anya szemszögéből. Érkezik az E-Mancik Színházi Manufaktúra Szomjas férfiak sört isznak helyettem című előadása, melyben négy nő mesél, versel, dalol kendőzetlenül arról, „hogy milyen a férfiakkal (vagy nélkülük), a szexről (vagy annak hiányáról) meg persze a nőkről is”. A nap utolsó előadása a Mezítlábas Opera produkciója lesz: a Kisképző csapata Gershwin: Blue Monday című operáját adja elő. Az est Janklovics Péter, színész, humorista stand-upjával folytatódik, őt a fesztivál „himnuszát” is jegyző Major zenekar követi. Az estét a k2 Színház alkalmi all-star zenekara, a hiperpetya akusztika zárja.

Július 18-a, vasárnap az egész család számára tartogat programokat: a délelőtt gyerekelőadásokkal indul, majd érkezik Kakasy Dóra Janikovszky Éva A lemez két oldala című művével. Az előadások után két duó zenél: Orbán Bori és Pánczél Kristóf, majd Hunyadi Máté és Bencsik Levente (Mattroz). Este Beck Zoli, a 30y zenekar frontembere Gyereknek bátor című szólóestjét láthatjuk-hallhatjuk, őt pedig a Czutor Zoltán vezette Belmondo zenekar követi. A fesztivál záróakkordjaként a Szerelemfesztivál című előadás dalai lesznek hallhatók a BIAK színészosztályának előadásában csupa ismerős táncdallal.

Bővebb információ a Major Feszt honlapján, valamint Facebook oldalán található.

Kiemelt kép: Harmadik Figyelmeztetés (fotó: Juhász Éva)