Július 22. és 24. között rendezik meg Magyarországon az első Nemzetközi Flamenco Fesztivált, amelynek Siófok ad otthont.

Ahogy a szervezők fogalmaznak: Andalúzia házhoz jön – méghozzá a Balaton partjára! A háromnapos fesztiválon világhírű flamenco táncművészek mellett bemutatkoznak hazai zenekarok is, akik olyan műfajokat képviselnek, amelyek a flamencóval kölcsönösen hatnak egymásra. Délelőtt tánc- és gitárkurzuson vehetnek részt a spanyol zene szerelmesei, valamint ingyenes interaktív programokkal is várják a családokat és mindenkit, aki kötetlenül belekóstolna ennek a sokoldalú műfajnak a rejtelmeibe. A délutáni sziesztát filmvetítések és mikrokoncertek kísérik. A fesztivál fénypontja mindhárom nap az esti koncertek és lehengerlő táncelőadások, amelyeket vérpezsdítő flamenco fieszták követnek.

A fellépők között találjuk például Juan Campallót, aki gitárkurzust tart június 23-án, de ezen a napon érkezik Környei Miklós és Karosi Júlia, valamint a Chabalan, továbbá Lucía Álvarez ‘La Piñona’ táncelőadását is megtekinthetjük. Vasárnap délután Alex Torres ad gitárkoncertet, majd a Mai Rumba Latin Music, végezetül El Junco és Susana Casas gondoskodik a felhőtlen szórakozásról.

A fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa, az Instituto Cervantes, a Spanyol Királyság Magyarországi Nagykövetsége, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Táncszínház támogatásával valósul meg. A részletes program a Flamenco Fesztivál honlapján található.

Kiemelt kép: Alex Torres (Fotó: Flamenco Fesztivál)