Budapesttől 60 kilométerre, Bánkon ismét megrendezik a Bánkitó Fesztivált. Július 13. és 16. között a fellépők között lesz az Altin Gün, a Mdou Moctar, Phum Viphurit, a Balming Tiger és Beton.Hofi is.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, az idei év is a tematika jegyében zajlik: Magyarország és a világ jövőjét, a fenntarthatóságot, ember és természet viszonyát veszik górcső alá a szervezők. A komoly kérdések boncolgatása melllett pedig a szórakozás és a koncertek állnak a középpontban.

Mdou Moctar szaharai gitáros, aki a kortárs afrikai zene újraértelmezése mellett, a legfőbb társadalmi problémákról is zenél, most lép először színpadra hazánkban, de a Nasip Kismet is itt lesz, török rockot hoz, a Superflake a hazi elektro mélyebb bugyraiba kalauzol. Altin Gün az anatóliai rockba vezeti be a közönséget, a Bangkokból érkező Phum Viphurit indie folk és neo soul előadó, Szöulból pedig a Balming Tiger k-pop kollektíva képviselteti magát. Moscoman pszichedelikus dallamokat hoz Izraelből, Dj Sotofett norvég left-field tánczenét, a londoni underground életből Vass érkezik, a szerb Shazalakazoo igazi balkáni őrülettel készül.

A Middlemist Red & The Wild Bunch Orchestra csak a július 16-i koncert kedvéért áll össze, de a hazai zenei élet legnépszerűbb csapatai, a Carson Coma, az Elefánt, a Csaknekedkislány, Beton.Hofi és 6363 is itt lesz, fellép Krúbi, a Platon Karataev, a Bohemian Betyars, a Ricsárdgír, Szalai Anna & Dorozsmai Gergő, a Jazzbois, Co Lee, Filo, gyuris és az Ibbigang is.

Életkép a tavalyi Bánkitó Fesztiválról (Forrás: Bánkitó Fesztivál Facebook oldala)

Életkép a tavalyi Bánkitó Fesztiválról (Forrás: Bánkitó Fesztivál Facebook oldala)

A fesztiválon képviselteti magát a színházi élet is, a kortárstánc és az éjszakai előadások mellett, a már ismert Kisrét mellett bemutatkozik egy vadonatúj színházi tér, ami a kísérletezés jegyében utat keres a természetbe. Látható lesz Kelemen Kristóf Niké – szabadságunk szobra című produkciója, ami a pécsi munkásosztály által lakott Uránváros letűnő világáról mesél, Göndör László és nagymamája, Katona Éva a karantén alatti beszélgetéseikbe avatnak be a környezet és civilizáció kihívásairól (Nagymamával álmodtam). A karantén problémákat a Hangosan lépek és visszhangzik az Oktokon Z generációs csapata is körüljárja. A Narratíva Társulat Demerung (Csehov Meggyeskertje) előadása szintén komoly kérdéseket feszeget: az elidegenedés problémáját mutatja be.

A fesztivál tematikája is bemutatásra, de inkább megvitatásra kerül, hiszen a közönség civilekkel, zenészekkel, színészekkel és művészekkel beszélhetik meg a fenntarthatóság, a világgazdaság és a mindennapjainkat érintő társadalmi változások nagy kérdéseit a Szájensz Szeánsz tudományos programsorozat keretében.

A mozgókép is megjelenik a fesztiválon, hiszen a Malter Filmfesztivállal lehet majd mozizni, de lesz közösségi reggeli, termelői piac a környékbeli kereskedőkkel, különböző kreatív programok, kézműves workshopok, jóga, méta és játszóház. A fesztivál nyilvános terei kortárs képzőművészeti kiállítótérként funkcionálnak. A családosok sem maradhatnak program nélkül, a Tószínpadra érkezik a Rutkai Bori Banda, a Hodworks Nebula című interaktív produkciójában három bolygókutatóval találkoznak a gyerekek szombat délelőtt, délután gyerek táncház lesz, de lehet majd társasjátékozni, sportolni, workshopokon és ismeretterjesztő előadásokon részt venni.

Kiemelt kép: Korábbi életkép a Bánkitó Fesztiválról (Fotó: Komka Péte /MTI, 24.hu )