Az idén kerek születésnapját ünneplő Orosz István kiállítása október 11-én, délután 5 órakor nyílik meg a Selyemgombolyítóban található Országút Galériában. A jubileumi tárlatra összeválogatott művek mind plakátok. A művész így fogalmazott, mikor ezen művek tervezéséről kérdezték: “Ha plakátot terveznél, próbáld először írásban megfogalmazni a plakát üzenetét. Olvasd át újra és újra a leírtakat, és bizonyára érezni fogod, hogy vannak fölösleges szavak, akár mondatok is a dolgozatban. Hagyd el ezeket! Újra átnézve még mindig marad kihúzható szó vagy kifejezés. Szűkíts és tömöríts! Amikor már egyetlen szóra, egyetlen betűre sem lesz szükséged, akkor vagy készen a plakáttal.” Talán leghíresebb alkotása a műfajban a Tovariscsi, konyec című, amely egy orosz katona fejét ábrázolja hátulnézetből.

Saját elmondása szerint, igyekszik kihasználni a plakát sajátos műfaji adottságait is: mégpedig, hogy azt az utcán sétálva a legtöbbször elsőre távolról fedezzünk fel, és csak miután az érdeklődésünket felkeltette, vizsgáljuk meg  részletesen. Erre az egyszerű tényre alapozva alkot. Művein távolról és közelről nézve gyakran két különböző dolgot ábrázol: kettős jelentésű plakátokat készít. Ha figyelmesen szemléljük  a korábban említett rendszerváltó plakátot, akkor az is szemetszúrhat, hogy az orosz katona megfordítható. Láthatjuk, milyen nagy szerepet kap Orosz István művészetében az optikai illúzió.

Grafikai stílusára jellemző képi paradoxonokkal nemcsak művészek, hanem matematikusok sora is foglalkozott, együttgondolkodásuk így egyszerre inspirálta tudósok és más művészek képzeletét, mintegy hidat képezve művészet és tudomány között. Az efféle képi paradoxonoknak nem csupán öncélú játékok: kimódolt képek, pontosan célzó telitalálatok.

A kiállítás megnyitóját pódiumbeszélgetés követi a művésszel, amelyet Farkas Anita, a Magyar Krónika munkatársa vezet. A jubileumi kiállítás egy hónapig tekinthető meg Óbudán, a Miklós tér 1. szám alatt. A belépés ingyenes, de védettségi igazolványhoz kötött.

Kiemelt kép: Orosz István: An Ideal Husband és Iran  (Forrás:Orszgút)