100 éve, Székesfővárosi Zenekar néven kezdte meg működését a Magyar Filharmonikus Zenekar, amelyet negyedszázada új művészeti alapokra építkezve vezetett be a magyar és a nemzetközi zenei szféra legelismertebb formációi közé Kocsi Zoltán. A jubileum alkalmából Bartók, Liszt és Brahms műveiből válogatva ad koncertet a zenekar Kovács János és Vashegyi György (ősz óta a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója) vezetésével, akikhez Ránki Dezső csatlakozik április 17-én a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A hangverseny nyitószámaként a Cantata profana szólal meg, amely jelképekbe foglalt üzenete illik a magyar nemzeti zenekultúra centenáriumot ünneplő, fontos műhelyéhez. Liszt több mint húsz éven át, 1839 és 1861 között dolgozott második, A-dúr zongoraversenyén. Brahms I. szimfóniája a hagyomány és az újítás egységét felmutatva képviseli a folytonosság szellemét.

Ránki Dezső (1951) pályája 1968-ban a Zwickau-i Nemzetközi Schumann Versenyen aratott győzelmével kezdődött. A világhírű művész több mint fél évszázada tolmácsolja töretlen maximalizmussal Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin, Schumann, Debussy, Ravel, Bartók és mások remekműveit. Liszt zenéje különleges helyet foglal el repertoárján. A népszerű és sokoldalú tenor, László Boldizsár izgalmas és fordulatos pályája a Cotton Club Singers évtizedes tagságától vezetett az operaszínpadokig. A gazdag orgánumú basszbariton, Bretz Gábor egyike a valóban világhírű hazai opera- és hangversenyénekeseknek: alakításait a milanói Scalától a New York-i Metropolitanig mindenütt lelkes ünnepléssel honorálja a közönség. A Nemzeti Filharmonikus Zenekarral régi kapcsolatot ápoló Kovács János (1951) nemcsak az egyik legtöbbet foglalkoztatott és legnagyobb tudású-tapasztalatú magyar karmester, de kivételes művészi alázatáról és a muzsikus partnerek iránti empátiájáról is híres. Vashegyi Györgyöt, az NFZ új főzeneigazgatóját elsősorban a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar alapítójaként ismeri a hangversenyközönség, ám a karmester több mint harminc esztendős eddigi pályája folyamán univerzális érdeklődésről tett tanúságot, a régi zene mellett a 19. és a 20. századi repertoár alkotásait is vezényelve.

Kiemelt kép: Nemzeti Filharmonikusok (Fotó: Wágner Csapó József)