A Psalmus Hungaricus ősbemutatójának centenáriuma alkalmából Opera Total – Psalmus100 címmel ad nagyszabású hangversenyt ma a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara az Eiffel Műhelyház Mozdonycsarnokában. Az öt kivételes szépségű Kodály-művet, köztük a Galántai táncokat és a Laudes organit is felvonultató esten Pál Tamás és az OPERA karnagyai, Hajzer Nikolett, Csiki Gábor és Erdélyi Dániel vezényelnek, szólót énekel Brickner Szabolcs, orgonán közreműködik Jean Klára.

A Székesfőváros Tanácsa Pest, Buda és Óbuda 1873-as egyesülésének, vagyis Budapest létrejöttének 50 éves jubileumára kérte fel a kor legnevesebb magyar zeneszerzőit, Bartók Bélát, Dohnányi Ernőt és Kodály Zoltánt, hogy az ünnepi alkalomra új műveket komponáljanak. Ebből az alkalomból született meg Kodály nagyszabású műve, a Psalmus Hungaricus. Az alig két hónap alatt elkészült darabot 1923. november 19-én a Pesti Vigadóban mutatták be. A vegyeskarra, gyermekkarra, tenor szólistára és szimfonikus együttesre írt kb. 25 perces oratorikus mű alapjául Kecskeméti Vég Mihály 16. századi protestáns szerző Könyörgés hamis atyafiak ellen. Vigasztalódás Istenben. című zsoltárfordítása szolgált. Népzenei ihletettsége révén Kodály párhuzamba állította az ószövetségi Dávid király panaszait a magyar nép szenvedéseivel, az I. világháború, a trianoni béke és a köztes időszak traumáinak árnyékában. Az őszinte, mély fájdalommal átitatott művet ezen az estén Pál Tamás vezényli, közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara, a tenor szólót Brickner Szabolcs, az OPERA 2023/2024-es évadának Kamaraénekese tolmácsolja.

Az estet Kodály Angyalok és pásztorok című, két gyermekkarra írt műve nyitja, amely azt az újszövetségi történetet idézi fel, mikor az Úr angyala a pásztorokat az újszülött Jézus színe elé hívja. A Magyar Állami Operaház Gyermekkara által előadott darabot Hajzer Nikolett karigazgató vezényeli. Felcsendül még Kodály egyik legnépszerűbb szimfonikus műve, a Galántai táncok is, amelyet a zeneszerző 90 éve, 1933-ban, az Erkel Ferenc által alapított, és az OPERA zenekari művészeiből szervezett Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara számára komponált, fennállásuk 80. jubileumára. A szünet előtt Kodály egy évvel a halálát megelőzve, 1966-ban befejezett Laudes organi című, orgonára és vegyeskarra írt műve lesz hallható, amelyet a zeneszerző nagy sikerű amerikai turnéja után egy évvel, az Amerikai Orgonisták Szövetségének Georgia-állambeli szekciója felkérésére, éves közgyűlésük alkalmából komponált. Szintén az első részben hangzik el az Ének Szent István királyhoz című vegyeskari mű, ami 1938-ban, államalapító uralkodónk halálának 900. évfordulójára született. A mintegy öt perces művet az OPERA Énekkar élén Erdélyi Dániel karnagy vezényli, aki szeptemberben ért el 3. helyezést a debreceni Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Versenyen.

Kiemelt kép: Opera Total az Eiffelben (Fotó: Rákossy Péter)