Az elmúlt egy évtizedben a Balaton egyik ikonikus fesztiváljává váló Jazzpiknik idén 10. alkalommal nyitotta meg kapuit. A kezdetekkor egy kis, a Tájház udvarán, főként barátok által megtöltött eseményből nőtte ki magát, az immár három napon át tartó, négyszínpados rendezvény.

A Jazzpiknik igazi balatoni fesztivál, késő délután kezdődik, hogy a strandolás után még ki lehessen élvezni a programokat és nem tart hajnalig, hogy a környéken alvók is tudjanak pihenni. A lényeg pedig a kettő közötti időben történik. Ez egy emberközeli, családbarát, lokális fesztivál, ami nem kíván Beyoncé vagy Rolling Stones kaliberű zenészeket idehozni, és ez így is van jól. Azt a harminc fölötti közönséget akarja megszólítani, aki pár napig a jazz, soul vagy pop zene minőségi előadói által létrehozott hangulatban szeretne egy jót borozni, enni, tegye ezt családdal vagy társasággal.

Richard Bona & Alfredo Rodriguez Band a Jazzpikniken (Fotó: Mohai Balázs)

Az idei fellépők is hűen tükrözik ezt a gondolatmenetet, hiszen augusztus negyedikén a Richard Bona & Alfredo Rodriguez band nyitotta meg a nagyszínpad műsorát. A Kamerumból és Kubából származó duó jazz muzsikáját egyaránt átitatják a hazájukra jellemző dallamok is. Az összhatás fergeteges volt, rövid időn belül spontán táncra perdült a közönség egy jó része. Az őket követő Emeli Sandé a tőle várható fantasztikus énekhanggal és a színpadról is sütő alázattal és kedvességgel varázsolta el a közönséget. A korábbi és a legújabb albumokról éppúgy kerültek kiválasztásra dalok, de a koncert végén elhangzó Next to me és Brighter days hozta meg igazán az előadás csúcspontját.

Emeli Sandé a Jazzpikniken (Fotó: Mohai Balázs)

Pénteken Lisa Stansfield a pop és soul műfajok nagyasszonyát a Stereo Mc’s, Rob Birch és Nick Hallam négyévtizedes duója követte a nagyszínpadon. Szombaton pedig a Al McKay’s Earth, Wind & Fire lép a nagyszínpadra, majd a záró fellépő az MF Robots lesz, akik a soul, az R&B, a funk és a popzene stílusait ötvözik. A nagyszínpad mellett az Audi Jazz Stage, a Tattinger Pezsgőterasz és a Fábán Juli Színpad magyar előadóknak is helyett adott ebben a három napban. A közönség hallhatta többek között a Peet Project-et, az Áron András & The Black Circle-t, a Random Tripet, a Micheller Myrtill és Pintér Tibor duót, a Solére-t, a Molnár Tamás Akusztikot, a Szilárd Piano Projekt-et, vagy az Ocsovay Damján Trio-t is.

A fesztivál igazán sokat feljődött az elmúlt évek során, hiszen buszjárat közlekedik a környező városokba és településekre, könnyítve a mozgást a szálláshelyek és az esemény között, kicsiknek dedikált Gyerekrét van kialakítva és kiemelt feladatként kezelik a környezetvédelmet, ami összességében barátságos légkört teremt az ide ellátogatóknak, hiszen ez az egymásra való odafigyelést is elősegíti. Az első nap egyik meglepetés: az egy évtized megünneplésére emlékezetes drónshow-val lepték meg a közönséget a szervezők. A 100 darab repülő drón számítógép által vezérelt műsorában Fábián Juli Shine című számára formálta meg a fesztiválhoz kapcsolható alakzatokat. Reméljük jövőre is láthatjuk újra a tizenegyedik Jazzpikniken is.

Kiemelt kép: 10. Jazzpiknik (Fotó: Mohai Balázs)