2022-ben tizedik alkalommal kerül megrendezésre augusztus első hétvégéjén a Budavári Palotakoncert a Budai Vár Oroszlános udvarában.

A zenés színház hagyományos nagy nyári ünnepe az operett műfaját kedvelő közönséget kívánja megszólítani, hogy hódoljanak a hungarikumok messze-földön ismert, világszerte töretlenül népszerű képviselőjének, a magyar operettnek. A jubileum során felidézik a legsikeresebb, legnépszerűbb operett-áriákat, duetteket, Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Huszka Jenő, Ábrahám Pál és további kiváló magyar zeneszerzők dallamait. A tökéletes hangzásról és látványról most is a Budapesti Operettszínház művészei, szimfonikus zenekara, balett- és énekkara, valamint sztárszólistái és fiatal tehetségek gondoskodnak: Bordás Barbara, Dancs Annamari, Kiss Diána, Lévai Enikő, Lukács Anita, Oszvald Marika, Süle Dalma, Szendy Szilvi, Széles Flóra, Dénes Viktor, Dolhai Attila, Erdős Attila, Homonnay Zsolt, Laki Péter, Langer Soma, Ninh Duc Hoang Long, Vadász Zsolt.

A Palotakoncert ötletadó gazdája, Nacsa Olivér producer szerint a program egészen különleges és több szempontból is rendhagyó lesz: „Az idei immáron a tizedik alkalom, amikor itt köszönthetjük Önöket, a Budai Vár Oroszlános udvarában! 2012-ben, amikor elkezdtünk dolgozni érte, hogy egy álmunk valósággá váljon, csak remélni mertük, hogy sok éven át szerezhetünk örömet az operett és a zenés színház kedvelőinek. Ma pedig jubilálunk, és összefoglaljuk Önöknek az elmúlt évtized legemlékezetesebb, feledhetetlen dalait, melyek ezúttal új köntösben, új koreográfiákkal jelennek meg a színpadon. A műfaj esszenciáját láthatják 2022-ben, a zenés színház legnagyobb ünnepén. Producerként és ötletgazdaként hatalmas örömöt érzek, mert elértük azt, hogy ami az osztrákoknak a bécsi újévi koncert, mára az nekünk, magyaroknak a Budavári Palotakoncert.”

Oszvald Marika a 2021-es Budavári Palotakoncerten (Fotó: Jegy.hu)

„Sok gondolat kavarog bennem a tizedik Budavári Palotakoncert kapcsán. Talán nem is állt még össze egységgé, hogy mit is jelent az Oroszlános Udvar közönségének, az operettélet szereplőinek, a televízió nézőinek, partnereinknek, valamint nekünk, a szervezőknek ez a csodálatos operettünnep. Nem mernék arra vállalkozni, hogy próbát tegyek a rövid összefoglalásra, hiszen ennek formája sokkal inkább egy könyv, mintsem egy néhány soros köszöntő lehetne. Nem is leplezem meghatottságomat, hiszen kerek szám a jubileumunk, és a benne eltelt időben igazán sok közösségi és személyes élmény kapcsolódott ehhez a számomra különösen kedves nyári fesztiválhoz. Az elmúlt években rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk arról, hogy mennyire sok embernek szerzett örömöt és élményt a Budavári Palotakoncert. A magyar nemzet az államalapítás ünnepén, augusztus 20-án – a hazai Magyar Televízió képernyőjén keresztül – a Budavári Palotakoncert születése óta ezzel a műsorral ünnepel. Ez az álom önmagában is elég lett volna. Ha annak idején valaki akárcsak fölveti annak gondolatát, hogy vajon ez a cél reális lehet-e, bizony félve mertünk volna határozott igennel felelni. Boldog vagyok, hogy az operett műfaja az elmúlt években végre elnyerte azt a megbecsülést, amelyre érdemes: milliók szeretik, és még többen tisztelik idehaza is ezt a csodálatos műfajt. Megtiszteltetés, hogy ebben a munkában részt vehettem, és részt vehetek ma is. Köszöntsük együtt az operett műfaját, a nagy operettzeneszerzőinket, az operett művészeit, az operett műfajáért a háttérben dolgozókat, a Budavári Palotakoncertet és az operett közönségét! Hálás vagyok, hogy ennek a nagy és szeretettel teli közösségnek tagja lehetek.  Éljen az Operett, éljen a Budavári Palotakoncert!” – fejezte ki háláját Dr. Vadász Dániel, a Palotakoncert művészeti vezetője és producere.

Az est fényét – a szólisták mellett – az Operettszínház együttesei emelik: a háttérben a nagyzenekar, Pfeiffer Gyula főzeneigazgató dirigálásában, a balett- és az énekkar pedig az előtérben teszik mozgalmassá a gálát, amit az Operettszínház művészeti vezetője, Vincze Balázs rendez. A koreográfiák Apáti Bence, Bajári Levente, Lénárt Gábor és Krizsán Dániel munkáját dicsérik majd. Ahogy a visszatérő nézők már megszokhatták, a produkciót idén is magas színvonalú színpad-, hang-, fény-, és pirotechnika, valamint egyéb meglepetések teszik még felejthetetlenebbé. A Palotakoncertet ezúttal is rögzíti az MTVA, a program augusztus 20-án lesz látható a Duna Televízióban, főműsoridőben.

Kiemelt kép: 10. Jubileumi Budavári Palotakoncert (Fotó: Budavári Palotakoncert)