A táncházmozgalom 2022-ban ünnepelte 50. születésnapját, ennek alkalmából jelent meg az az interjúkötet, amelyben a mozgalom alakítóival való beszélgetések olvashatók.

Az első budapesti táncházat 1972. május 6-án rendezték a Liszt Ferenc téri Könyvklubban. A muzsikát a Sebő-Halmos Duó szolgáltatta, Éri Péterrel kiegészülve. A magyar táncház módszer 2011 novemberében felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára. A Józan részegség című kötet szerzője Szilvay Gergely, aki gyerekkora óta néptáncol, 2014-ben kezdett interjúkat készíteni a táncházmozgalom muzsikusaival, táncosaival, koreográfusokkal, viseletkészítőkkel, népmesemondókkal. A könyv ezeket a beszélgetéseket gyűjti egybe. Az interjúkat a népzene, a néptánc szépségének, gazdagságának felmutatása mellett áthatja a megszólalók magyar, illetve egyetemes kultúra iránt érzett felelőssége.

A kötetben megszólalnak legendás együttesek (Muzsikás, Sebő, Tükrös, Üsztürü) tagjai, a nagy mesterek, mint például Jámbor István Dumnezeu szászcsávási cigány hegedűs, Novák Ferenc „Tata” koreográfus, Berecz András mesemondó vagy Kelemen László zeneszerző-folklorista, akárcsak napjaink zászlóvivői, köztük Árendás Péter, Pál István Szalonna, Both Miklós, Kubinyi Júlia, Tárkány-Kovács Bálint és a fiatalabb generáció zenekarainak (Buda Folk Band, CimbaliBand, Góbé, Erdőfű) képviselői. Feltárul, milyen volt Szék a ’60-’70-es években, amikor hétköznap is viseletben jártak, megtudhatja az olvasó, hány napig tartott akkor egy lakodalom, és azt is, milyen vegzálással kellett szembenézniük a Ceausescu-diktatúra idején azoknak, akik szállást adtak az anyaországból érkező vendégeknek.

A L’Harmattan Kiadó gondozásában megjelent könyv bemutatóját a mai napon tartják a Fonó Budai Zeneházban, a Fonó Szerda keretében, a szerzővel Rosonczy-Kovács Mihály beszélget. 

Kiemelt kép: Szilvay Gergely (Fotó: Zsugonits Gábor)