Nagyszabású programsorozattal, a Magyar Nemzeti Múzeumban kiállítással, a Papp László Budapest Sportarénában jubileumi előadással, továbbá koncertturnéval ünneplik az István, a király című rockopera bemutatásának 40. évfordulóját jövőre.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója szerint az István, a király ügye össznemzeti ügy. Olyan műről van szó, amely 40 éven keresztül nemzedékek számára jelentett meghatározó élményt. Szörényi Levente és Bródy János legendássá vált alkotásának ősbemutatóját 1983-ban a városligeti Királydombon tartották. 2023-ban, a rockopera bemutatásának 40. évfordulójára kiállítást hoznak létre, amely a Szent István-kultusz kiépüléséről fog szólni, 1083-tól napjainkig bemutatva ennek fontos állomásait, tárgyi anyagait és dokumentumait. A tárlaton bemutatják, hogyan jelenik meg a hétköznapokban Szent István személyisége, a kiállítás záró részében pedig a rockopera fontos pillanatait, tárgyi anyagait, díszleteit, jelmezeit, fénykép és filmes dokumentációját tárják a közönség elé. A tervek szerint 2023. május 15-én nyíló tárlat megnyitóján és másnap a múzeum kertjében koncertet is tartanak, ezzel indítva útjára a 40. évfordulóra tervezett programsorozatot.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a sajtótájékoztatón (Fotó: Mónus Márton /MTI)

A 2023. augusztus 18-án és 19-én látható, Novák Péter rendezte előadáson szeretnék a közönséget a fókuszba helyezni, egyes részein egy táncháztalálkozóhoz hasonló, népünnepély jellegű, interaktív előadást terveznek. Feke Pál produceri és rendezői munkájával egy koncertkeresztmetszet is készül a darabból, amelyet országos turnén mutatnak be.

A darabot eredetileg dupla nagylemezre írták, ennek megjelenése inspirálta az előadásokat. Bródy János úgy érzi ezért, mintha minden egyes előadás alkalmával újjászületne a darab, hiszen nincs eredeti, szerzők által elképzelt és meghatározott színpadi előadás. A dalszövegíró felidézte, hogy 1983 augusztusában a felvett lemezanyaggal megérkeztek a Királydombra, a próbák kezdetén elképzelni sem tudták, hogy ekkora hatással lesz az előadás a közönségre. A sikeres és demonstráció-szerű előadások után indult el ez a máig tartó folyamat. Bródy bemutató után kapott dicséretekre azt mondta, hogy ha harminc év múlva még emlékezni fognak az előadásra, akkor elhiszi, hogy sikerült valami értékeset létrehozni. Szörényi Levente hozzáfűzte: 1983-ban az emberek 99 százaléka azt sem tudta, ki az a Koppány, a darabba azért írták bele, mert „ő is a történelem része, és dráma ott van, ahol feszültség is van. Az kétségtelen, hogy a darab helyrebillentette Koppány emlékét.

Kiemelt kép: Szörényi Levente és Bródy János a sajtótájékoztatón (Fotó: Mónus Márton /MTI)