Augusztus 19. és 21. között utoljára rendezik meg a székesfehérvári nemzeti emlékhelyen a koronázási szertartásjátékot, amelynek a jövőben más helyszínt keresnek.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a június 8-ai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a döntésben szerepet játszott, hogy a költségek jelentősen megugrottak, mert a romkertben minden egyes négyzetmétert védeni kell, ami komoly összegeket emészt fel. Majd jelezte azt is, az eredeti vállalást, hogy a nemzeti emlékhelyre ráirányítsák a figyelmet, továbbá a szertartásjátékkal legalább lélekben felépítsék a koronázó bazilikát, teljes mértékben sikerült teljesíteni. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, az előadások rendezője pedig elmondta, hogy a tizedik koronázási szertartásjáték a III. András – Az utolsó aranyágacska című produkció lesz, az Árpád-ház utolsó uralkodójának életét eleveníti fel, illetve a korábbi kilencet összegzi is. A színdarab szereplőgárdája azonban még nem végleges, ezért azt csak a közeljövőben fogják nyilvánosságra hozni.

A színház honlapján található összefoglaló szerint 2013 óta többek között Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, III. Béla, II. András és IV. Béla élete elevenedett meg a színpadon több száz szereplővel, az előadásokat az elmúlt években majdnem százezer néző tekintette meg. A színészek és a székesfehérvári táncosok mellett újra a színpadon lesznek a Rákóczi Szövetség által szervezett határon túli diákok, akik 2017 óta rendszeresen részt vesznek a koronázási szertartásjátékokon.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Koronázási szertartásjátékokról (Fotó: Vörösmarty Színház)